Канада ввела санкції проти 30 росіян за причетність до «виборів» на ТОТ України

Джерело: заява міністерки закордонних справ Канади Мелані Жолі

Канада запровадила санкції проти 30 громадян Росії, причетних до псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України.

“Ці санкції застосовуються до осіб, які балотувалися на фіктивних “виборах”, організованих Кремлем, що пройшли 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих територіях України. Ці особи висували свої кандидатури на незаконних виборах на різні посади в тимчасово окупованих частинах Херсонської області на півдні України, в тому числі до регіональних законодавчих зборів, які російські окупанти називають “Дума”, – йдеться у заяві.

Окрім того в документі наголошено, що ці так звані вибори є черговим порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також статуту ООН.

“Балотуючись на ці “офіційні” державні посади на окупованих Росією територіях України, ці особи мали на меті легітимізувати незаконне, повномасштабне вторгнення Росії в Україну, уможлививши запровадження російського законодавства, засобів масової інформації, освіти та валюти для “русифікації” українців, які залишаються на територіях під окупацією”, – мовиться у заяві Жолі.

При цьому вказано, що Канада продовжить працювати зі своїми міжнародними партнерами, щоб допомогти Україні захиститися від незаконних і невиправданих нападів Росії на її незалежність і захистити своїх громадян від репресивного російського режиму.

“Ми продовжуємо найрішучішим чином засуджувати незаконну та невиправдану агресивну війну Росії проти України. У Росії не було абсолютно ніяких легітимних підстав для проведення виборів на цих територіях. Сьогодні ми посилаємо Кремлю рішучий сигнал, щоб нагадати їм, що Канада ніколи не визнає ці регіони територією Росії”, – прокоментувала очільниця МЗС Канади.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.