«Букви» увійшли до робочої групи зі створення органу співрегулювання у сфері онлайн-медіа

Джерело: Нацрада з питань телебачення та радіомовлення

12 грудня із кандидатів, яких висунули онлайн-медіа, сформовано робочу групу, яка надалі працюватиме над створенням органу спільного регулювання у цій сфері. До неї увійшли 12 осіб – стільки передбачає Закон “Про медіа”, і саме стільки кандидатів подано від онлайн-медіа. Серед учасників групи – власниця онлайн-медіа “Букви” Катерина Рошук.

Кількість претендентів відповідала передбаченому складу робочої групи, тому рейтингове голосування не проводилось, а зустріч її учасників відбувалася онлайн.

Загалом до складу робочої групи було подано 15 заяв, проте 3 заяви відхилено: одна надійшла пізніше встановленого терміну (ТОВ “СЛМ Новини” (fakty.com.ua), а інші дві – від суб’єктів, що не були на той час зареєстровані як онлайн-медіа (ПрАТ “Телерадіокомпанія Люкс” (24tv.ua) і Dsnews.ua (“Ділова столиця”).

Відтак, до складу групи увійшли:

  • Леонід Бігунов-Новіков – висунений ТОВ “Національні інформаційні системи” (podrobnosti.ua).
  • Руслан Казновський – сайт “GamingPost.net”.
  • Вікторія Мурована – АТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”.
  • Катерина М’яснікова – ТОВ “Телерадіокомпанія “А.С.С.”.
  • Галина Петренко – ТОВ “Детектор медіа”.
  • Оксана Романюк – ГО “Інститут масової інформації”.
  • Катерина Рошук – “Букви” (bukvy.org).
  • Марина Сингаївська – Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ”.
  • Тетяна Снопко – онлайн-медіа “Главком” (ТОВ “Українські медійні системи”).
  • Микола Типусяк – “ЕСПРЕСО” (ТОВ “Голдберрі”) (espreso.tv).
  • Андрій Філіппський – онлайн-видання “Репортер” (ТОВ “Редакція газети “Репортер”).
  • Сергій Яригін – ГО “Об’єднання Толока” (“Студія Толока”).

Секретарка Національної ради Олена Ніцко зазначила, що створення групи є дуже важливим для медіаіндустрії, адже співпраця з онлайн-медіа, які лише нещодавно увійшли у сферу регулювання Національної ради, тільки розпочинається.

Катерина М’яснікова, виконавча директорка Національної асоціації медіа, одна з авторів Закону “Про медіа”, розповіла про завдання, що стоять надалі перед робочою групою.

За її словами, особливим завданням саме цього органу співрегулювання є визначення критеріїв віднесення осіб до суб’єктів у сфері онлайн-медіа.

Учасники робочої групи обмінялися думками щодо організації своєї роботи. Зокрема, вони ще раз обговорили питання про те, що тільки зареєстровані в Національній раді суб’єкти можуть брати участь у роботі органу співрегулювання. Такою є норма частини третьої статті 94 Закону України “Про медіа”.

Проте, як наголосила Олена Ніцко, це лише перший етап. На наступних етапах – створення робочих груп для розробки кодексів мовлення, обрання експертних колегій – інші представники онлайн-медіа, які до того часу вже встигнуть зареєструватися, зможуть долучитися до роботи органу спільного регулювання. Крім того, за запрошенням у ньому зможуть працювати і фахові спеціалісти, науковці.

Вона побажала учасникам плідної роботи, а Національна рада, зі свого боку, готова надавати організаційну допомогу робочій групі.

Варто нагадати, що 7 грудня обрано робочу групу, яка працюватиме над створенням органу спільного регулювання в аудіовізуальній сфері, а 8 грудня – робочу групу в аудіальній сфері.

  • 26 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала «Букви» https://bukvy.org як онлайн-медіа згідно з приписами Закону України «Про медіа». Субʼєктом у сфері онлайн-медіа (згідно з визначенням статті 16 закону України «Про медіа») є ТОВ «Медіакомунікації», власницею 100% частки та СЕО якого є Рошук Катерина Сергіївна.

25 вересня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо отримав конверт із кулею, повідомила пресслужба словацького уряду.

Співробітники розвідки США проінформували кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа про ймовірні з боку Ірану погрози вбити його, повідомили в його кампанії.

Дослідники виявили, що на інтенсивність опадів, які чотири дні поспіль випадали у Європі цього місяця, вплинуло глобальне потепління.

Спеціальні підрозділи Головного управління розвідки протягом понад тижня здійснювали операцію на Вовчанському агрегатному заводі. У результаті бійці захопили в полон близько двадцяти російських військових. Про це повідомив офіцер спецпідрозділу Тимур на позивний “Вікінг”.

Російські війська здійснюють тиск на Вугледар Донецької області з трьох напрямків, і найближчим часом ситуація, ймовірно, не зміниться. Британська розвідка повідомляє про подальші успіхи росіян у цьому районі.