Китай та В’єтнам покращують зв’язки: погоджуються посилити заходи безпеки

Джерело: Reuters

Китай спільно з В’єтнамом погодилися активізувати співпрацю з питань безпеки, намагаючись вибудовувати “спільне майбутнє”. 13 грудня президент Китаю Сі Цзіньпін завершив візит до Ханой.

Під час дводенної поїздки Сі, сусіди під правлінням комуністів, близькі в економічних зонах, однак, що мають суперечки через кордони в Південно-Китайському морі, підписали десятки договорів про співпрацю та погодилися створити більше гарячих ліній для ліквідації будь-яких надзвичайних ситуацій у спірних водах.

У 16-сторінковій спільній заяві країни пообіцяли тісніше співпрацювати для зміцнення зв’язків у сфері оборонної промисловості та обміну розвідданими.

Зауважується, що метою було частково запобігти ризику “кольоровій революції”, використовуючи термін для народних повстань, які сколихнули колишні комуністичні країни.

Сторони “оголосили про створення стратегічного китайсько-в’єтнамського співтовариства “спільного майбутнього” для сприяння “оновленню китайсько-в’єтнамських відносин”.

Рішення стало історичним, а приєднання до такої спільноти було “стратегічним вибором”, зазначив прем’єр-міністр Фам Мінь Чінь під час зустрічі з Сі Цзіньпіном, який цього року вперше відвідав азійську країну.

Китай і Сполучені Штати борються за вплив серед країн Південно-Східної Азії, включаючи В’єтнам, який посилив свої зв’язки із Вашингтоном до всебічного стратегічного партнерства, поставивши свого колишнього ворога на один рівень з Пекіном і Москвою.

Верховний суд США постановив, що Дональд Трамп може претендувати на “певний імунітет” від кримінального переслідування за дії, які він вчинив під час свого президентства.

На фронті загинув британський доброволець Пітер Фуше, який заснував благодійну організацію з підтримки українських військових Project Konstantin.

Андрій Лузан, гуморист і співзасновник незалежного гумористичного каналу “Леви на джипі”, оголосив про свою мобілізацію з 6 липня.

Близько  60 осіб стали жертвами тисняві на релігійному заході у штаті Уттар-Прадеш на півночі Індії.

Дружина президента США Джо Байдена, Джилл Байден, потрапила на серпневу обкладинку американського Vogue.