Естонія спорядить Україні пакет військової допомоги на 80 млн євро

Джерело: пресслужба Міноборони Естонії

Уряд Естонії підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкур стосовно довгострокової військової допомоги та широкого пакету військової підтримки Україні для захисту від російської агресії. Допомога на 80 млн євро, зокрема міститиме протитанкові ракети Javelin, судна та “інше вкрай необхідне обладнання”.

У повідомленні відомства наголосили, що боротьба України за свободу може бути успішною лише в тому випадку, якщо союзники продовжуватимуть допомагати українцям.

Черговий пакет допомоги містить не лише велику кількість протитанкових ракет Javelin, а й кулемети, боєприпаси для стрілецької зброї, катери, наземні транспортні засоби, а також спорядження для водолазів, – повідомив Певкур.

У відомстві акцентували, що пакет допомоги складено з метою максимальної користі для України без шкоди для власної обороноздатності Естонії. 

Російський режим робить ставку на те, що вільний світ відмовиться від підтримки України. Щоб зламати хибний розрахунок злочинного російського режиму, ми повинні надіслати стратегічне повідомлення: ми продовжуватимемо значну та постійну підтримку України, до перемоги України. На кону – не лише безпека України, а й естонська, трансатлантична та світова безпека в цілому, – додав міністр оборони.

Зауважимо, 7 грудня перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк прийняв у Києві делегацію Міністерства оборони Естонії на чолі зі заступницею міністра Туулі Дунетон. Під час зустрічі сторони зокрема обговорили потреби українських військових на полі бою, напрямки допомоги з боку Естонії та довгострокову двосторонню співпрацю.

  • Естонія пропонує сусіднім країнам запровадити спільне торговельне ембарго щодо Росії.
  • Естонія задля вступу України в ЄС готова відмовитися від виплат із фондів згуртованості Європейського Союзу, заявила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас.
  • Влада Естонії планує першою в Європейському Союзі цього року дозволити конфіскацію пов’язаних із Кремлем активів для відбудови України.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.