Попри застереження G7, Рада проголосувала призначення чотирьох членів Рахункової палати

Джерело: Ярослав Железняк/Telegram

Рада проголосувала за призначення чотирьох членів Рахункової палати попри заклик послів країн G7 не поспішати з цим ухваленням, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Строком на шість років призначили:

  • Єлизавету Пушко-Цибуляк (бухгалтер ДБР), 235 на рейтингу
  • Сергія Ключку (працівник ДАСУ), на рейтингу 231
  • Ольгу Піщанську (ексголова АМКУ), 235 на рейтингу
  • Кирила Клименка, набрав 238 голосів

Железняк заявив, що особисто він голосував “червоною кнопкою”.

Водночас у січні парламентарі розглянуть призначення Піщанської головою Рахункової палати.

Майстера спорту у бігу по граблях отримали…. З чим і привітав колег, — прокоментував голосування нардеп від партії “Голос”.

Зауважимо, 19 грудня посли країн G7 застерегли від намірів Ради призначити членів Рахункової палати до завершення її реформи. Пояснивши, що до ухвалення закону про реформу такі призначення підірвали б довіру до інституції, що відповідає за нагляд за міжнародною допомогою.

Реформування Рахункової палати — це шанс показати світу, що Україна добре розпоряджається міжнародною допомогою і ресурсами власних громадян… Призначення нового керівництва має відбуватися тільки після ухвалення законодавства, що забезпечує прозорий й заснований на заслугах конкурс із належною перевіркою кандидатів, — мовилося у повідомленні послів групи G7.

  • У Міжнародному валютному фонді заявили про запуск Фонду розбудови спроможностей для України, який займатиметься потребами реалізації плану щодо розвитку потенціалу України та здійснення реформ.
  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас під час зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим в Києві повідомив, що Литва готова надати Україні радників, які допоможуть у впровадженні реформ і боротьбі з корупцією.
  • Міністр оборони України Рустем Умєров на щорічних загальних зборах Європейської бізнес-асоціації заявив, що під час війни ставиться до корупції як до тероризму.
  • 5 грудня пані посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що такі реформи, як боротьба з корупцією, судочинство та корпоративне управління, зміцнять довіру українських союзників та бажання продовжувати допомагати й інвестувати в Україну.

Міноборони Канади повідомило про передачу Україні першої партії БТР. Зауважується, що нові LAV вже перебувають на території України.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував інформацію, поширену у соціальних мережах, стосовно ймовірного розстрілу двох цивільних жінок російськими військами у місті Селидове.

Поїздка на охоплений війною український Донбас – це гнітючий досвід. Армійці зазвичай кажуть не якщо, а коли вони втратять свої позиції. Дефіцит людей і техніки, корупція і дезертирство. Так описує ситуацію на фронті польський журналіст Марцін Вирвал, відверто дивуючись зокрема заявам нардепа, брата спікера Верховної Ради Миколи Стефанчука щодо запланованим виборам президента України вже за шість-дев’ять місяців.

27 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що лише протягом цього тижня російські війска застосували проти України понад 1100 керованих авіаційних бомб та більш як 560 дронів.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.