Хабар у $250 тисяч: ВАКС оголосила вирок експосадовцю Держслужби експортного контролю

Джерело: пресслужба САП

Колишнього заступника директора департаменту Державної служби експертного контролю засудили на 10 років і шість місяців ув’язнення за вимагання 250 тис. доларів США.

У п’ятницю, 22 грудня, колегія суддів ВАКС оголосила вирок, яким ексзаступника директора Департаменту державної експертизи – начальника відділу державної експертизи міжнародних передач апаратури керування, електрообладнання та товарів подвійного використання Держслужби експортного контролю України визнано винуватим у вимаганні 250 тис. доларів неправомірної вигоди та одержанні частини цих коштів, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК.

Як зазначається, за ці гроші посадовець обіцяв прийняти рішення в інтересах одного з підприємств щодо його реєстрації як суб’єкта здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю, та надання дозволу на експорт товарів подвійного призначення.

На момент затримання держслужбовець отримав 125 тис. доларів, які були вилучені за місцем його проживання та в автомобілі.

“За вироком суду колишньому посадовцю призначено покарання у виді 10 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій строком три роки, з позбавленням 7 рангу державного службовця, з конфіскацією усього належного особі на праві власності майна, зокрема 42 950 доларів США і два злитки золота, вагою по 5 грамів кожний”, – йдеться в повідомленні.

Вказано, що його взяли під варту в залі суду.

Вирок Вищого антикорупційного суду набирає чинності через тридцять днів після оголошення, якщо його не буде оскаржено до Апеляційної палати ВАКС.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.