Російські хакери розсилають шкідливі листи про «борг за договором «Київстару»

Джерело: пресслужба Держспецзв’язку 

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації попереджає про масове розповсюдження шкідливого програмного забезпечення через електронні листи з темою “заборгованості за договором “Київстару”.

“Хакери продовжують використовувати проблеми, які хвилюють тисячі українців, для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення. Цього разу фахівці Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA зафіксували масове розсилання електронних листів з тематикою “заборгованості за договором Київстар” і вкладенням у вигляді архіву “Заборгованість абонента.zip”, – йдеться у повідомленні.

Водночас CERT-UA зафіксувало розповсюдження листів за темою “Запит СБУ” та вкладенням у вигляді архіву “Документи.zip”.

Він містить захищений паролем RAR-архів “Запит.rar” з виконуваним файлом “Запит.exe”. Відкриття архіву та запуск файлу, як і в попередньому випадку, призводять до ураження програмою віддаленого доступу RemcosRAT.

Фахівці також зауважили, що нещодавно угруповання UAC-0050 здійснювало розсилання листів щодо “судових претензій” і “заборгованості”. Об’єктом атаки стали користувачі з України та Польщі.

Група UAC-0050 також намагалася викрадати дані, маскуючись під МЗС України, СБУ, Печерський суд та “Укртелеком”.

Зазначимо, що 20 грудня мобільний оператор “Київстар” усунув проблеми, які виникли напередодні вранці у користувачів на заході і півдні України. У “Київстарі” також додали, що завершують стабілізацію після масштабної хакерської атаки 12 грудня та найближчим часом повідомлять про нарахування бонусів та компенсацій.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.