Очільника так званої «ДНР» засудили до 15 років ув’язнення

Зображення: Донецька обласна прокуратура

Джерело: Офіс генпрокурора

Ватажка так званої “Донецької Народної Республіки” засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Йому інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Прокурори у суді довели, що у вересні 2022 року очільник псевдореспубліки скликав та провів позачергове засідання фейкової ради “ДНР”.

На зборах нелегітимний депутатський корпус ухвалив так званий закон “про референдум ДНР з питання входження до складу РФ”.

Надалі ватажок “ДНР” неодноразово наголошував у підконтрольних медіа на необхідності приєднання тимчасово окупованої території Донецької області до РФ. Тим самим закликав до захоплення РФ території України. Зрештою, на підставі підписаного “головою” нікчемного акту на тимчасово окупованих територіях під контролем озброєних військових РФ проведено незаконне “народне волевиявлення”.

30 вересня 2022 року засуджений підписав із президентом держави-агресорки “договір” про входження квазіреспубліки та нових окупованих територій Донецької області до складу федерації нібито на правах суб’єкта.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року до 15 років позбавлення волі засуджено окупаційного “губернатора” Херсонщини. Його визнано винним у держзраді, колабораціонізмі та запереченні збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 436-2 КК України).

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 25 жовтня, заявив, що планує залучити українців до розробки внутрішнього Плану перемоги.

У п’ятницю, 25 жовтня, Північна Корея заявила, що будь-який крок щодо направлення своїх військ для допомоги Росії у війні проти України “відповідатиме міжнародному праву”. Однак країна так і не підтвердила відправку військ.

Під час поїздки на фронт лідеру фракції “Євросолідарність” Петру Порошенку подарували російський дрон “Ланцет”, котрий збили військові.

Російська інфлюенсерка Валерія Федякіна обманом виманила у інвесторів понад 22 мільйони доларів, які потім начебто надіслала на потреби українського війська.

Український боксер Олександр Усик закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа посприяти у звільненні бійців “Азова” та інших українців з російського полону.