У грудні в Україні зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу Pirola

Джерело: МОЗ України

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що у грудні в Україні зареєстровано три випадки Pirola – нового субваріанту коронавірусу.

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше зафіксували влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великій Британії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

В Україні виокремити випадки Pirola вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу.

За інформацією головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, три випадки субваріанту коронавірусу “Пірола” виявили минулого тижня. Два у Вінницькій області та один у Кропивницькому. Захворілі – жінки віком понад 50 років.

Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти штаму “Омікрон”, і за ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі.

“У кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання. Пункти щеплення в країні забезпечено безоплатною вакциною проти COVID-19, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення”, – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту “Пірола” такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту “Омікрон” під назвою “Пірола” виявили на Рівненщині у листопаді. Тоді захворів 20-річний чоловік.

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстровано 8 709 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців старших 30 років.

Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітету та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

Уночі 18 жовтня російські окупаційні війська масовано атакували Україну безпілотниками, загалом випустивши 135 БпЛА.

Гаррі Стайлс, Найл Хоран, Зейн Малік та Луї Томлінсон опублікували спільну заяву у зв’язку зі смертю свого колишнього колеги по гурту One Direction Ліама Пейна.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.