В Уельсі розкопали рідкісне середньовічне кладовище

Джерело: BBC News

В Уельсі розкопали рідкісне кладовище раннього середньовіччя. Вважається, що воно датується 6-м або 7-м століттям, і наразі розкопано 18 із приблизно 70 могил.

Деякі з добре збережених скелетів знайдено у незвичайних положеннях, а також з’явилися несподівані артефакти.

Кладовище лежить у нічим не примітному полі на території замку Фонмон.

Понад два літа команда ретельно знімала тонкий шар верхнього шару ґрунту, щоб відкрити могили, які так давно висічено в скелі.

Саммер Кортс, остеоархеологиня з Університету Редінга, каже, що скелети знаходяться в хорошому стані, попри те, що їм близько 1500 років.

Фото: BBC News

“У нас є деякі зуби, які дуже потерті, дивним чином це може вказувати на використання зубів як інструментів. Можливо, для текстильної роботи, роботи зі шкірою чи вишивання кошиків – вони щось тягнуть крізь передні зуби”, – сказала вона.

Деякі скелети лежать на спині, що є нормальним для того періоду, тоді як інші лежать на боці, а деякі поховані в скорченому положенні з колінами, підтягнутими до грудей. Археологи не впевнені, що це може означати.

Предмети, знайдені навколо могил, також дивують, і вони показують, наскільки життя в середині першого тисячоліття сильно відрізнялося від сучасного.

Знайдено уламки посуду та кубків, уламки скошених і спалених тваринних кісток. 

Зазначають, що потрібні подальші дослідження, щоб отримати більш точну дату, коли кладовище використовувалося, а аналіз ДНК покаже більше про поховані там скелети.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.