Куріння може призводити до збільшення ризику розвитку хвороби Альцгеймера: дослідження

Джерело: New York Post

Куріння, як відомо, завдає шкоди легеням, однак, нещодавнє дослідження підтвердило, що воно також шкідливо для вашого мозку. Дослідники зі Школи медицини Вашингтонського університету у Сент-Луїсі, штат Міссурі, проаналізували сканування мозку, історію куріння та генетичний ризик 32 094 учасників європейського походження з бази даних Biobank Великої Британії.

У тих, хто викурював одну пачку сигарет на день, об’єм мозку зменшився порівняно з тими, хто ніколи не курив або викурив менш як 100 сигарет.

Дослідження, опубліковане в журналі Biological Psychiatry: Global Open Science за січень 2024 року, допомагає пояснити, чому, на думку науковців, літні особи, які палять, мають вищий ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших видів деменції.

У результатах дослідження мовиться, що особи, які палять, частіше страждають від видозміни сірої та білої речовини, що дає можливе пояснення того, чому 14% випадків хвороби Альцгеймера в усьому світі можуть бути пов’язані з курінням.

Донедавна вчені не акцентували на вплив куріння на мозок, частково тому, що ми зосереджувалися на всіх жахливих наслідках куріння для легенів і серця, — пояснила старша авторка Лаура Дж. Бірут, докторка медичних наук, професорка. — Але коли ми почали досліджувати уважніше, стало очевидно, що куріння також дуже шкідливо для вашого мозку.

Давно відомо, що старіння пов’язане з поступовим зменшенням об’єму мозку, і це дослідження показує, що куріння прискорює процес, відзначили дослідники.

Один позитивний висновок полягав у тому, що відмова від звички може запобігти втраті додаткової тканини мозку.

Ви не можете скасувати шкоду, яка вже була завдана, але ви можете уникнути заподіяння подальшої шкоди, — зауважив перший автор Юнху Чанг, аспірант WashUMed. — Куріння є фактором ризику, який можна змінити. Є одна річ, яку ви можете змінити, щоб зупинити старіння свого мозку та не наражати себе на підвищений ризик деменції, і це — кинути палити.

Доктор Девід Сейтц, лікар із Нью-Йорка, котрий спеціалізується на лікуванні залежностей, раніше поділився з Fox News Digital кількома порадами, як позбутися цієї звички.

Перший крок — видалити всі сліди сигарет та інших видів куріння.

Також важливо мати надійну систему підтримки.

Окрім цього, він запропонував шукати здоровіші види діяльності, щоб заповнити прогалину, наприклад ходьбу або біг підтюпцем, прослуховування розслаблюючого списку відтворення, медитацію або відвідування занять йогою.

Водночас дехто вважає, що легше поступово відвикнути від куріння замість того, щоб кинути звичку одразу.

Одначе, тим, хто не може кинути палити самостійно, Сейтц рекомендував звернутися до лікаря за допомогою.

Ваш лікар може надати корисну інформацію про те, як кинути палити, призначити ліки, які можуть допомогти, а також контролювати ваш прогрес на цьому шляху.

За даними синоптиків у суботу, 5 жовтня, частина країни опиниться у полоні дощів.

На платформі “YouTube” збільшать тривалість YouTube Shorts.

Генеральна прокуратура Росії подала позов проти низки великих енергетичних компаній Shell, про що свідчать судові документи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

За даними ЗМІ, колишній президент США Барак Обама агітуватиме голосувати за віцепрезидентку США Камалу Гарріс за місяць до виборів.