Білий дім: КНДР передала РФ балістичні ракети для війни проти України

Джерело: Reuters

Північна Корея нещодавно передала Росії балістичні ракети та пускові установки для війни проти України. Деякі з них РФ вже випустила по території України, заявив Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі, посилаючись на щойно розсекречені дані розвідки.

Кірбі назвав постачання зброї Північною Кореєю Росії “значною та тривожною ескалацією” і заявив, що Сполучені Штати запровадять додаткові санкції проти тих, хто сприяє угодам з озброєнням.

Наша інформація вказує на те, що Корейська Народно-Демократична Республіка нещодавно надала Росії пускові установки балістичних ракет і кілька балістичних ракет, — наголосив він, використовуючи офіційну назву Північної Кореї.

Минулими днями, за його словами, “російські сили запустили принаймні одну з цих північнокорейських балістичних ракет по Україні”, додавши, що вона, здається, впала у відкритому полі.

Кірбі пояснив, що Іран не постачав Росії балістичні ракети близької дальності, але Вашингтон вважає, що Росія має намір придбати ракетні системи в цієї країни. Москва сильно покладається на Іран щодо безпілотників та іншого озброєння для використання проти України.

Нещодавно Росія завдала одні із найсильніших ударів по Україні з початку повномасштабної війни. Київ у вівторок заявив, що з п’ятниці Росія запустила понад 300 ударних безпілотників і ракет різних видів по містах України.

2 січня у вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський зауважив результати роботи Сил протиповітряної оборони за час масованих ракетних обстрілів з боку РФ, наголосивши, що ще жодна країна не переживала схожих атак.

  • З 29 грудня 2023 року російські війська збільшили інтенсивність ракетних атак по Україні. За час масованих обстрілів РФ використала значну частину запасів крилатих та балістичних ракет повітряного базування, що накопичували протягом минулих місяців.
  • За даними Центру національного спротиву, у РФ планують оснащувати крилаті ракети Х-32 касетними боєприпасами.
  • Супутникові знімки, зроблені протягом жовтня-грудня 2023 року, показують постійний рух кораблів, завантажених боєприпасами, з Північної Кореї до Росії.

Міністерство оборони повернуло Збройним силам України тисячі одиниць техніки. У відомстві зазначили, що “активно працюють над забезпеченням ЗСУ необхідними ресурсами”.

Окупація – термін, який став зрозумілішим для значної кількості українців у 2022 році. Вона може…

Під час матчу Євро-2024 Португалія-Франція французькі вболівальники вийшли з антиукраїнським плакатом про авіацію України.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 5 липня, на фронті відбулося 119 бойових зіткнень. Найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку. Також ворог активний на Лиманському і Торецькому напрямках.

Протягом дня, 5 липня, російські війська здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 73 вибухи.