Генштаб: Протягом доби оборонці відбили дев’ять ворожих атак на Херсонському напрямку

Джерело: зведення Генерального штабу ЗСУ

Триває шістсот вісімдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти нашої держави. Оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною. Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів. Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

Загалом протягом доби ворог завдав 55 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна ситуація – без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи армії РБ виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 5 атак біля Синьківки Харківської області, де ворог безрезультатно намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Іванівки, Кислівки, Табаївки, Піщаного, Берестового Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили атаку ворога східніше Тернів Донецької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі Новоселівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито дві атаки противника поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили три атаки ворога в районах Авдіївки, Сєверного, Тоненького та ще 14 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати противника неподалік Новомихайлівки Донецької області, де ворог 7 разів безрезультатно намагався прорвати оборону наших військ.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 6 атак противника південніше Червоного, західніше Вербового та північніше Новопрокопівки Запорізької області, де ворог намагався покращити тактичне положення.

Водночас у зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Зміївка, Кринки, Тягинка, Іванівка, Херсон Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 9 безрезультатних штурмових дій, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Підрозділи ракетних військ уразили два склади боєприпасів противника, – зазначили у зведенні.

Зауважується, у ніч на 8 січня 2024 року російські окупанти завдали масованого удару по Україні, застосувавши крилаті, авіаційні, балістичні, зенітні керовані ракети та ударні БпЛА. Усього зафіксовано 59 засобів повітряного нападу противника: 8 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, 7 зенітних керованих ракет С-300/С-400, 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 “Кинджал”, 24 крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55, 8 крилатих ракет Х-22, дві керовані авіаційні ракети Х-31П. Атаковано об’єкти критичної, цивільної інфраструктури, промислові та військові об’єкти. Цього разу ворог атакував різні регіони України. Зокрема, ракети, що летять за балістичною траєкторією, спрямував по Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Протиповітряною обороною знищено 8 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” та 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

  • Російські підрозділи стягують резерви в районі Кремінної і готуються до нових штурмів поблизу Невського та Білогорівки в Луганській області.
  • В Україні триває 684-та доба від початку повномасштабного російського вторгнення. За цей час, станом на 7 січня, воїни ЗСУ знищили понад 365 тисяч російських військових.
  • У 2023 році дехто з російських політиків заявили про необхідність відновити у РФ радянського контррозвідувального підрозділу “СМЕРШ”, що існував у 1941-1946 роках.
  • За інформацією Ситуаційного центру Міністерства оборони України, протягом минулої доби російські війська обстріляли територію 10 областей України.

Під час поїздки на фронт лідеру фракції “Євросолідарність” Петру Порошенку подарували російський дрон “Ланцет”, котрий збили військові.

Російська інфлюенсерка Валерія Федякіна обманом виманила у інвесторів понад 22 мільйони доларів, які потім надіслала на потреби українського війська.

Український боксер Олександр Усик закликав кандидата в президенти США Дональда Трампа посприяти у звільненні бійців “Азова” та інших українців з російського полону. 

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках.