США та Китай провели переговори щодо координації оборонної політики на 2024 рік

Джерело: пресслужба Пентагону

Представник Пентагону у справах Китаю, Тайваню та Монголії Майкл Чейз провів зустріч із заступником директора Управління міжнародного військового співробітництва Центральної військової комісії Китаю Сун Яньчао, у межах 17 переговорів США та КНР стосовно координації оборонної політики на 2024 рік.

Сторони обговорили оборонні відносини США-КНР. Чейз акцентував важливість підтримки відкритих ліній спілкування між військовими, щоб запобігти переростанню “конкуренції у конфлікт”. Він також обговорив важливість безпеки експлуатації в Індо-Тихоокеанському регіоні, підтвердив, що Сполучені Штати продовжуватимуть діяти безпечно та відповідально скрізь, де це дозволено міжнародним правом. Також наголосив на “залізних” зобов’язаннях США перед союзниками в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі.

Зазначається, що під час зустрічі сторони також обговорили питання регіональної та глобальної безпеки.

Представник Пентагону заявив про важливість поваги до свободи судноплавства у відкритому морі, гарантованої міжнародним правом, на тлі неодноразових переслідувань КНР щодо законно діючих філіппінських суден у Південно-Китайському морі.

Окрім цього, Чейз обговорив з представником Китаю неспровоковану війну Росії проти України та висловив занепокоєння стосовно нещодавніх провокацій з боку КНДР.

Майкл Чейз підтвердив, що Сполучені Штати залишаються відданими давній політиці “єдиного Китаю”, наголосивши на важливості миру та стабільності в усьому світі.

У повідомленні зазначили, що посадовці Пентагону й надалі братимуть участь в активних дискусіях з колегами з КНР відносно майбутніх взаємодій між представниками оборони та військовими на різних рівнях.

Зауважимо, 15 листопада 2023 року президент Джо Байден привітав свого китайського колегу Сі Цзіньпіна на саміті у Сан-Франциско, штат Каліфорнія. Глава США наголосив, що конкуренція між США та Китаєм не може перерости у конфлікт, і додав, що його попередні зустрічі з Сі були “відвертими, прямими та корисними”.

  • У Китаї висловили сподівання, що Сполучені Штати “зроблять більше кроків”, які сприятимуть китайсько-американському діалогу.
  • Посол Китаю в Сполучених Штатах Се Фен зазначив, що адміністрація Байдена може допомогти відновити напружені відносини, почавши з “практичних” кроків, зокрема таких як відновлення укладеного десятиліттями пакту про наукову співпрацю.
  • Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл назвав Китай, Росію та Іран новою “віссю зла” і зазначив, що вони є безпосередніми загрозами для США.
  • За словами американських посадовців та представників галузевих служб безпеки, китайські військові нарощують можливості для виведення з ладу основних об’єктів інфраструктури США.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.