1907 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ

Джерело: Міністерства культури та інформаційної політики України

Станом на 25 грудня 2023 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 907 об’єктів культурної інфраструктури.

Загальні втрати закладів культури державної форми власності – 23 об’єкти (9%); комунальної форми власності: 1 884 об’єкти (6%).

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській,  Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та м. Києві.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.

Пошкоджень і руйнувань зазнали об’єкти культурної інфраструктури у 274 територіальних громадах (18,7% від загальної кількості територіальних громад України), зокрема: у Донецькій – 83%, Сумській – 53%, Харківській – 52%, Луганській – 46%, Чернігівській – 46%, Миколаївській – 44%, Херсонській – 43%, Запорізькій – 36%, Київській – 26%, Дніпропетровській – 19%, Житомирській – 17%, Хмельницькій – 15%, Одеській – 9%, Черкаській – 6%, Львівській – 4%, Вінницькій – 3%, Закарпатській – 2%, Кіровоградській – 2 %, Полтавській – 2% областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  • клубні заклади – 923;
  • бібліотеки – 681;
  • заклади мистецької освіти – 145;
  • музеї та галереї – 106;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 35.
  • парки, зоопарки, заповідники – 14.
  • цирки – 3.

У відомстві зазначили, що на кінець грудня 2023 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.