Президент Румунії прагне очолити Єврораду після Шарля Мішеля – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Глава Румунської держави Клаус Йоганніс хоче стати наступним президентом Європейської ради, яку зараз очолює Шарль Мішель.

ЗМІ, з посиланням на власні джерела повідомило, що Йоганніс приєднався до невеликого списку потенційних кандидатів на пост президента Євроради, серед яких вже є Маріо Драгі з Італії та Ксав’є Беттель з Люксембургу.

Зазначається, що у Йоганніса цьогоріч завершується другий президентський термін у Румунії, тому знову брати балотуватись на виборах він не може.

Водночас у виданні наголосили, що йому буде важко отримати посаду очільника Євроради, якщо президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн залишиться на другий термін, адже вони обоє є членами правоцентристської Європейської народної партії.

Прессекретар офісу Йоханніса відмовився коментувати плани президента.

Як відомо, 7 січня Шарль Мішель оголосив, що балотуватиметься на виборах до Європарламенту улітку, тому достроково залишить посаду.

Оголошення Мішеля призвело до хаосу в процесі розподілу керівних посад в ЄС — складної системи, яка враховує національність і політичну приналежність кандидатів.

Як правило, переговори починаються після виборів до Європарламенту, після яких обираються пости президента Єврокомісії, президента Ради та інших.

Європейські вибори відбуваються з 6 по 9 червня, що додає ще одну складність у часи кадрових перестановок.

Якщо Мішеля оберуть у червні, він може залишити свою нинішню посаду в липні, до закінчення терміну його повноважень у листопаді. Якщо домовленості щодо заміни не буде, цю роль тимчасово може взяти на себе прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, оскільки його країна головуватиме в ЄС протягом шести місяців.

Майбутнє головування Угорщини викликає занепокоєння лідерів ЄС і може стати сильним стимулом для компромісу після виборів, особливо через те, що Орбан блокує допомогу Україні. Він також сумнівався, чи слід повномасштабне вторгнення Росії в Україну називати війною, і був єдиним лідером ЄС, який зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним після того, як проти нього було видано міжнародний ордер на арешт за ймовірні воєнні злочини.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.