Уряд Румунії досяг домовленості з фермерами, які блокували кордон з Україною

Джерело: Euractiv

Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій, які висунули низку вимог від фермерів, що протестують на кордоні, досягли домовленості.

Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу повідомив, що угода включає 13 вимог фермерів. Обговорення триватимуть, щоб знайти компроміс щодо невирішених запитів.

Уряд зобов’язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики.

Один із представників фермерів у переговорах, Маріус Міку заявив, що угода, підписана після більш ніж трьох годин переговорів, не означає негайного припинення протесту, оскільки майбутні переговори з транспортниками, які триватимуть до четверга, можуть вплинути на їх тривалість.

Крім того, уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, завданих імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.