«Путін не зміниться. Ми маємо змінитися»: Зеленський закликав Захід посилити тиск на РФ

Джерело: виступ Володимира Зеленського

16 січня, під час виступу перед учасниками Всесвітнього Економічного Форуму у Давосі, президент Володимир Зеленський закликав Захід посилити санкційний тиск на главу Кремля Володимира Путіна та збільшити підтримку Києва, щоб переконатися, що Москва не досягне успіху у повномасштабній війні.

Коливання Заходу у підтримці Києва та побоювання ескалації війни з Росією коштують часу та життів і можуть продовжити бойові дії на роки, зазначив Зеленський на Всесвітньому економічному форумі в Давосі у своїй емоційній промові.

Зважаючи на те, що колись непохитна підтримка Києва Заходом під час повномасштабної війни зараз зменшилася на тлі політичних суперечок у Вашингтоні та Брюсселі, президент зауважив, що європейці повинні зрозуміти, що плани Путіна виходять за межі війни в Україні.

Насправді Путін уособлює війну… Він не зміниться… Ми повинні змінитися. Ми всі повинні змінитися настільки, щоб божевілля, яке живе в голові цієї людини чи будь-якого іншого агресора, не переважало, — наголосив глава Української держави.

Майже через два роки після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення, Зеленський заявив, що рішуче виступає проти заморожування конфлікту в його нинішньому вигляді.

Путін — хижак, який не задовольняється замороженими продуктами.

Він зазначив, що санкції проти РФ необхідно забезпечити належно, а відсутність санкцій щодо російського ядерного сектору назвав ілюстрацією слабкості Заходу.

Звичайно, я вдячний за кожен пакет санкцій… Дякую. Але наближення миру буде винагородою для всіх, хто дбає про те, щоб санкції працювали на сто відсотків, — пояснив Зеленський.

Лідери Європейського Союзу та НАТО повторили стурбованість Зеленського, заявивши на форумі, що Захід не може відмовитися від постачання Україні озброєння, якщо хоче, щоб Київ переміг, повідомляє Reuters.

Українцям потрібне передбачуване фінансування протягом 2024 року та надалі. Їм потрібні достатні та постійні постачання зброї, щоб захистити Україну та повернути їй законну територію, – попередила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Своєю чергою, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, також виступаючи в Давосі, заявив, що підтримка України – це не благодійність, а інвестиція у власну безпеку альянсу.

Ми просто повинні стояти поруч з Україною. На якомусь етапі Росія зрозуміє, що вони платять занадто високу ціну, сяде і погодиться на якийсь справедливий мир — але нам потрібно стояти поруч з Україною, — повторив він.

На полях форуму Зеленський вже зустрівся з високопосадовцями, зокрема з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, радником США з національної безпеки Джейком Салліваном, главою НАТО Єнсом Столтенбергом та міжнародними інвесторами, зокрема JPMorgan.

14 січня голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що українська делегація в Давосі працює над п’ятьма пунктами української “формули миру”. Під час форуму союзники зокрема обговорили перспективи виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічної безпеки, запобігання відновленню війни, а також підтвердження закінчення війни.

Зауважимо, 11 жовтня 2022 року Зеленський озвучив лідерам G7 десять пунктів “формули” для подолання російської загрози:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.