Тривають «певні переговори» щодо Чорноморської зернової угоди, – посол України в Туреччині

Джерело: Sky News

Посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що ведуться “певні переговори” щодо Чорноморської зернової угоди.

“На жаль, ця зернова ініціатива наразі не функціонує, хоча тривають певні переговори щодо пошуку формату можливої ​​допомоги Україні з боку міжнародних партнерів”, – сказав Боднар на онлайн-брифінгу.

Довідково: Угода за посередництва ООН, узгоджена в липні 2022 року, дозволяла безпечно експортувати зерно з портів України в Чорному морі.

Проте в липні 2023 року Росія вийшла з угоди “Чорноморської зернової ініціативи”.

Наступного місяця Україна оголосила про створення тимчасового гуманітарного коридору для торговельних суден, які прямують до та з українських портів, яким вже скористалися 515 суден, доставивши на глобальні ринки понад 16 мільйонів тонн зерна та інших вантажів.

Нагадаємо, у липні 2023 року в межах “Чорноморської зернової ініціативи” Україна доправила до Ефіопії майже 300 тисяч тонн продовольства і ще 90 тисяч тонн зерна – в межах гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine.

Окрім цього, 17 жовтня 2023 року в адміністрації порту Констанца повідомили, що Україна відвантажила вже 10,5 мільйона метричних тонн зерна через румунський чорноморський порт.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…