Туск закликав якомога швидше вирішити суперечки між Україною та Польщею

Джерело: Reuters

22 січня глава польського уряду Дональд Туск, під час візиту до Києва, закликав якомога швидше вирішити суперечності між Україною та Польщею.

Лідери Польщі та України пообіцяли вирішити політичні суперечки, які завадили їх критично важливому воєнному альянсу, і посилити оборонну співпрацю, оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває вже третій рік.

Під час свого першого візиту до України на посаді прем’єр-міністра Польщі Дональд Туск звернувся з посланням дружби до президента Володимира Зеленського і наголосив, що обидві сторони “дійшли спільного розуміння” стосовно протестів польських фермерів і далекобійників.

Польща зробить усе, щоб збільшити шанси України на перемогу в цій війні, – наголосив Туск на спільному брифінгу для ЗМІ.

Варшава стала ключовим союзником Києва, але відносини погіршилися в минулі місяці, коли блокада на кордоні завдала шкоди економіці України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час окремого брифінгу з Туском заявив про “перезавантаження” відносин між двома урядами і заявив, що вони проводитимуть регулярні зустрічі для зміцнення співпраці.

Він додав, що Київ докладе “максимум зусиль”, щоб не завдати шкоди економічним інтересам Польщі, але також очікує від Варшави зняття обмежень для українських фермерів і виробників.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…