Боррель: Країни ЄС досягли політичної угоди щодо використання заморожених активів РФ

Джерело: пресконференція Жозепа Борреля

22 січня Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції у межах засідання Ради ЄС у Брюсселі, повідомив, що країни Євросоюзу досягли політичної згоди щодо процедури використання доходів, отриманих із заморожених російських активів.

Боррель акцентував під час виступу, що Україна залишається для Європейського Союзу пріоритетом. Він назвав повномасштабну війну РФ проти України екзистенційною загрозою для Європи.

…І ми готові допомагати Україні. Мета полягає в тому, щоб Україна перемогла у цій війні. Це наше завдання, — наголосив голова європейської дипломатії.

Також Боррель заявив, що країни ЄС досягли політичної угоди щодо використання прибутку із заморожених російських активів. Він висловив переконання, що роботу завершать найближчим часом.

Обговорення триватиме на рівні послів, але я бачу, що угода наближається, — заявив він, додавши, що відповідне рішення мають прийняти до наступного засідання Ради 19 лютого.

Мовиться про пропозицію Єврокомісії зафіксувати прибутки з російських активів, і згодом переказати кошти Україні після узгодження окремого механізму.

Також дипломат анонсував свій візит до Києва у першому-другому тижні лютого.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними The Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.