Литва та Польща проведуть спільні військові навчання для відбиття атаки РФ – Delfi

Джерело: Delfi

Глави Литва та Польщі домовилися провести спільні військові навчання у Сувальському коридорі, що вважається дуже вразливим місцем у випадку нападу Росії.

21 січня глави Польщі та Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа за підсумками зустрічі у Вільнюсі домовилися розширювати співпрацю у військовій сфері.

Глава Польщі Анджей Дуда відвідав Литву, де зустрівся з лідером країни Гітанасом Науседою. Президенти обговорили питання співпраці між країнами, регіональної безпеки та підтримки України. З метою посилення Сувальського коридору домовлено про проведення спільних навчань. За словами Науседи вони можуть розпочатися у квітні.

Я дуже радий, що президент Польщі щиро зреагував на бажання провести спільні навчання у цьому регіоні. Ми обговорюємо конкретну дату, ймовірно, це може відбутися у квітні, – наголосив Науседа.

Одночасно під час військових навчань обидві країни посилять захист на кордоні з РБ, а також Калінінградською областю РФ.

На нещодавній зустрічі Гітанас Науседа та Анджей Дуда наголосили на необхідності посилення співпраці між Литвою та Польщею з огляду на зростаючу загрозу з боку РФ.

Довідка. Сувальський коридор — геополітичний термін, присутній у термінології НАТО, що означає територію навколо Сувалок, Августова та Сейн, яка одночасно з’єднує територію балтійських країн з Польщею та рештою країн НАТО, а також відокремлює територію російської Калінінградської області та Білорусі.

На думку американських військових, цей регіон є одним з потенційно найбільш гарячих точок у Європі. Цю інформацію підтвердив під час конференції CEPA Forum 2015 головний командувач Збройних сил США в Європі генерал Бен Годжес. Представники США вказують на інфраструктурні та організаційні недоліки, які заважають країнам НАТО досить швидко реагувати у разі загрози на цьому напрямку, і посилаються на розвідувальну інформацію, яка вказує на те, що росіяни та білоруси проявляють інтерес до цієї сфери у разі ескалації потенційного конфлікту з країнами НАТО.

  • Естонія, Латвія та Литва схвалили план будівництва оборонних споруд на своїх кордонах з Росією та Білоруссю.
  • Влада Фінляндії прийняла рішення на загальному засіданні Держради продовжити закриття пунктів пропуску на кордоні з Росією ще на місяць, зазначила міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен.
  • Президент Литви Гітанас Науседа в середу, 10 січня, повідомив, що Литва надасть Україні довгостроковий пакет військової допомоги на суму 200 млн євро.
  • 23 січня міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас повідомив, що Рада оборони Литви вирішила розпочати переговори про купівлю танків Leopard 2 у Німеччини, оскільки країна прагне створити танковий батальйон.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…