В МЗС РФ погрожують «не забути» видворення росіян з Латвії

Джерело: The Moscow Times

Представниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова порівняла з “фашистськими звірствами” заплановане масове видворення російських громадян з Латвії.

Це відверто злочинне, порівняне хіба зі звірствами фашистів, ставлення до людей. Всім нашим співгромадянам, які стануть жертвами таких знущань з боку Латвії, буде надано необхідну допомогу, створено умови для нормального життя в Росії. Нікого не кинемо, — заявила Захарова.

Прессекретарка МЗС РФ акцентувала, що багато хто з тих, кому не продовжили посвідку на проживання в Латвії і на кого чекає видворення на історичну батьківщину, це люди похилого віку, багатьом з яких понад 60 років і у кого в Росії немає ні родичів, ні нерухомості, жодного іншого майна. І додала, що “Росія цього не пробачить і не забуде”, про що “має пам’ятати кожен у латвійській правлячій верхівці”.

У грудні 2023 року глава латвійського Управління у справах громадянства та міграції Майра Розе заявила про примусове видворення з країни понад тисячу громадян РФ, що проживають на території Латвії.

Вже 16 січня президент РФ Володимир Путін заявив, що рішення влади Латвії, Литви та Естонії про депортацію російських громадян “безпосередньо зачіпають безпеку Росії”. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) визнали цю заяву підготовкою ґрунту для можливого нападу на країни Балтії.

18 січня Латвія розпочала процес депортації щодо 985 громадян Російської Федерації, які не виконали передбачені в імміграційному законодавстві країни вимоги.

  • 12 січня з Латвії до РФ видворили 82-річного Бориса Каткова, котрий є керівником латвійсько-російської асоціації співробітництва, військовим пенсіонером та російським громадянином.
  • Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що уряд країни шукає юридичні механізми для депортації осіб, які захочуть отримати громадянство країни-агресорки.
  • Служба держбезпеки Латвії затримала чотирьох громадян країни за підозрою в співпраці з російськими спецслужбами.
  • Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення закрити доступ до трьох російських сайтів – wagner2022.ru, dentv.ru і yapolitic.ru.
  • У Литві мають намір позбавити громадянства російську балерину Ілзе Лієпу через підтримку нею російсько-української війни.
  • Франція висилатиме іноземців, зокрема росіян, що загрожують державній безпеці. Такий крок є відповіддю на напад ісламіста на школу в Аррас 13 жовтня.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.