Фізичні вправи збільшують об’єм мозку в ділянках пам’яті та навчання – вчені

Джерело: Science Alert

Згідно з новим дослідженням, регулярні фізичні вправи можуть мати позитивний вплив на здоров’я мозку, навіть якщо вони не є надто інтенсивними або тривалими.

Зокрема дослідження показало, що люди, які регулярно займаються фізичними вправами, мають більший об’єм мозку в певних ділянках, включаючи лобову частку та гіпокамп.

Під час дослідження, проведеного науковцями з Центру здоров’я мозку Тихоокеанського інституту неврології (PBHC) у Центрі здоров’я Провіденса Сент-Джона та Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, вивчено магнітно-резонансну томографію (МРТ) сканування мозку 10 125 осіб.

Ті, хто говорив, що вони регулярно займаються фізичними вправами, мали більший об’єм мозку в лобовій частці, яка відповідає за прийняття рішень, та в гіпокампі, який важливий для пам’яті та навчання.

“Ми встановили, що навіть помірні рівні фізичної активності можуть мати позитивний вплив на здоров’я мозку. Це набагато менше, ніж часто пропоновані 10 000 кроків, що робить цю мету більш досяжною для багатьох людей”, – пояснив психіатр і нейробіолог Девід Меррілл з PBHC.

Зазначається, хоча обсяг мозку не завжди є показником покращеної функціональності, він часто розглядається як показник змін у когнітивних здібностях. У цьому дослідженні не розглядаються деталі того, як фізичні вправи можуть впливати на когнітивні здібності, але відомо, що лобова частка та гіпокамп відіграють важливу роль для пам’яті та навчання.

За словами експертів, існує низка причин, чому регулярні фізичні вправи можуть підвищувати неврологічні функції. Фізичні вправи покращують кровообіг у тілі, включаючи мозок, і підвищують рівень певних білків, які підтримують здоров’я нейронів.

При цьому більший об’єм мозку може допомогти відтермінувати когнітивне зниження, яке супроводжується такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера. Попередні дослідження також виявили зв’язок між вищим рівнем активності та меншим ризиком деменції.

“Наше дослідження підтверджує попередні дослідження, які свідчать, що фізична активність корисна для вашого мозку. Вправи не тільки знижують ризик деменції, але й допомагають підтримувати розмір мозку, що має вирішальне значення з віком”, – сказав радіолог Сайрус Раджі з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.