Болгарські депутати готуються відібрати у РФ туристичний центр на узбережжі Чорного моря

Джерело: Euractive

Болгарські депутати від правлячої більшості готують законопроєкт про конфіскацію російської власності та передачі державі контролю над величезним російським туристичним курортом “Камчія” на узбережжі Чорного моря.

Відповідний проєкт закону розробляли у межах міжнародних санкцій проти РФ та вже отримав підтримку низки депутатів.

Курорт “Камчія”, власність Москви, що управляється громадянами Болгарії, є об’єктом особливого інтересу з моменту введення санкцій проти РФ у 2014 році. Його рекламують як “освітній, культурний, рекреаційний, спортивний, оздоровчий, діловий” комплекс. Ініціатори законопроєкту наголошують на необхідності конфіскації для виконання міжнародних обмежувальних заходів, що стосуються активів РФ.

Законодавча ініціатива давно назріла, особливо з огляду на війну Росії проти України. Міжнародні санкції проти Росії діють з 2014 року, а у відповідь на безупинну агресію Росії вводяться нові, – зазначив депутат Івайло Мірчев.

Незадовго до початку війни в Україні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що центр “Камчія” може бути використаний для поширення російського впливу в Європі.

Нещодавно департамент власності РФ звернувся з проханням призначити директора російської нафтової компанії Лукойл керівником курорту “Камчія”. Це викликало обурення і може вплинути на вартість активів Лукойл в Болгарії, які вже були виставлені на продаж.

Згідно з останніми даними, опублікованими владою у 2019 році, у Болгарії близько 300 000 росіян володіють понад 500 000 об’єктів власності.

Читайте також: FT: США запропонували передати Україні заморожені активи РФ як «аванс» компенсації

Хоча болгарська правова система передбачає лише процедуру арешту активів, а не їх заморожування, країни ЄС, такі як Болгарія, повинні безпосередньо застосовувати європейські санкції, тобто податкові органи повинні ініціювати процедури заморожування, навіть якщо жодне національне законодавство не передбачає таких процедур, вважать аналітики.

Раніше стало відомо, що Болгарія ввела високі податки на нафтогазові підприємства, що належать Росії, аби зробити їх менш прибутковими та змусити європейських покупців шукати альтернативні варіанти.

Окрім того, Національні збори Болгарії проголосували за подолання вето президента Румена Радєва на угоду між МВС Болгарії та Міноборони України про постачання Болгарією старих бронетранспортерів (БТР) Україні, ратифіковану парламентом минулого місяця.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.