Зміна клімату спричиняє рекордну посуху в тропічних лісах Амазонки – дослідження

Джерело: Reuters

Відповідно до дослідження, опублікованого в середу, 23 січня, зміна клімату є головною причиною рекордної посухи в тропічних лісах Амазонки, через яку висохли річки, загинули дельфіни та змінилось життя мільйонів людей у ​​регіоні.

Згідно з аналізом міжнародної групи вчених World Weather Attribution, глобальне потепління збільшило ймовірність посухи в 30 разів, спричинило екстремально високі температури та сприяло зменшенню кількості опадів. Дослідження було зосереджено на червні-листопаді минулого року.

Посуха, яка вразила всі дев’ять країн тропічних лісів Амазонії, включаючи Бразилію, Колумбію, Венесуелу та Перу, за очікуваннями, у 2024 році посилиться після закінчення сезону дощів у травні, повідомили Reuters минулого року вчені.

Захист Амазонки, найбільшого в світі тропічного лісу, вважається життєво важливим для стримування зміни клімату через величезну кількість парникових газів, які поглинають його дерева. Посуха знизила рівень річок у деяких частинах регіону до найнижчого рівня за всю історію спостережень.

Дослідники кажуть, що посуха може посилити лісові пожежі, які в поєднанні зі зміною клімату та вирубкою лісів можуть ще більше підштовхнути Амазонку до точки неповернення, після чого біом висихає і перестає бути пишним тропічним лісом.

Дослідники зазначають, що хоча за останні 20 років регіон зазнав щонайменше трьох інших інтенсивних посух, масштаби цієї посухи були безпрецедентними та вплинули на весь басейн Амазонки.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.