Непал вимагає від Росії повернути завербованих на війну проти України

Джерело: Нараян Пракаш Сауд в інтерв’ю Associated Press

25 січня Непал закликав Росію повернути сотні громадян, яких завербували для війни проти України, а також виплатити компенсації за загиблих, заявив головний дипломат країни.

За оцінками, російська армія залучила понад 200 громадян Непалу для війни проти України, і щонайменше 14 з них загинули там, заявив міністр закордонних справ Непалу Нараян Пракаш Сауд.

Ми закликали Росію негайно припинити вербування непальських громадян у свою армію, негайно повернути тих, хто вже служить, повернути тіла загиблих, а також лікувати та повернути тих, хто був поранений у боях, — наголосив Сауд.

За словами Сауда, Непал також вимагає від Росії грошової компенсації для сімей тих непальських громадян, які загинули під час бойових дій.

У розпорядженні російської влади перебувають тіла 12 непальців із 14, чия загибель в Україні була підтверджена.

Ще п’ять непальців, ймовірно, потрапили в український полон.

Російське законодавство дозволяє іноземцям вступати в її армію після підписання контракту з міноборони РФ. У вересні влада Куби заарештувала 17 осіб у зв’язку з мережею вербування громадян Куби для війни на стороні Росії проти України.

Ми чітко донесли до росіян, що нашим громадянам не дозволено найматися до армії [іншої держави] і що їх треба негайно відправити назад, — акцентував глава МЗС Непалу.

  • 5 січня Непал припинив видачу дозволів своїм громадянам на роботу в Росії та Україні до подальшого повідомлення після того, як щонайменше 10 непальських солдатів були вбиті під час служби в російській армії.
  • Росія намагається через оголошення в інтернеті набирати на війну проти України громадян Казахстану.
  • За даними Федерального міністерства внутрішніх справ ФРН, декілька десятків німецьких екстремістів направилися воювати в Україну, більшість – на боці Росії.
  • Поліція Непалу затримала десять осіб, які незаконно стягували великі суми грошей від безробітних молодих людей за туристичні візи. Надалі їх відправляли для незаконного вербування до ЗС РФ.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.