Експерти ООН розслідують 58 кібератак з боку Північної Кореї на суму $3 млрд

Джерело: Reuters

Згідно з уривками неопублікованого звіту ООН, спостерігачі ООН за санкціями розслідують десятки ймовірних кібератак Північної Кореї на суму 3 мільярди доларів, які були здійсненні в цілях розвитку ядерної зброї КНДР.

“Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) продовжує нехтувати санкціями Ради Безпеки. Вони розробляли ядерну зброю та виробляли ядерні матеріали, що розщеплюються, хоча останнє відоме ядерне випробування було проведено у 2017 році”, – повідомила група незалежних спостерігачів за санкціями комітету Ради Безпеки.

Рада безпеки тривалий час забороняла Північній Кореї проводити ядерні випробування та запускати балістичні ракети. З 2006 року КНДР перебуває під санкціями ООН, які Рада неодноразово посилювала, намагаючись припинити фінансування розробки нею зброї масового знищення (ЗМЗ).

“Комісія розслідує 58 підозрюваних кібератак КНДР на компанії, пов’язані з криптовалютою, у період з 2017 по 2023 роки, вартістю приблизно 3 мільярди доларів США, які, як повідомляється, допомагають фінансувати розробку зброї масового знищення КНДР”, – йдеться у звіті.

Північна Корея не прокоментувала звіт спостерігачів за санкціями. Раніше вони заперечували звинувачення в хакерських чи інших кібератаках.

За словами дипломатів, звіт ООН має бути оприлюднений пізніше цього місяця або на початку наступного.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.