Росія готується до військового зіткнення із Заходом, – розвідка Естонії

Джерело: Reuters

Служба зовнішньої розвідки Естонії у вівторок, 13 лютого, заявила, що Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття.

Глава розвідувальної служби Каупо Розін сказав, що оцінка базується на планах Росії подвоїти кількість сил, розміщених уздовж її кордону з членами НАТО Фінляндією, Естонією, Литвою та Латвією.

“Росія обрала шлях, який є довгостроковою конфронтацією… і Кремль, ймовірно, передбачає можливий конфлікт з НАТО протягом наступного десятиліття або близько того”, — сказав Розін.

Він додав, що військовий напад Росії є “дуже малоймовірним” у короткостроковій перспективі частково тому, що Росія має війська в Україні.

“Якщо ми не будемо готові, ймовірність (військового російського нападу) буде набагато вищою, ніж без будь-якої підготовки”, — зазначив Розін.

Естонія та інші країни Балтії збільшили свої військові витрати до понад 2% вартості своїх економік після того, як Росія незаконно анексувала Крим у 2014 році, а союзники по НАТО збільшили свою присутність у цих країнах.

Проте раніше у НАТО попередили, що занадто велика бюрократична тяганина заважає переміщенню військ у Європі. Це проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо розпочнеться війна з Росією.

У звіті Німецького товариства зовнішньої політики наголосили, що РФ вистачить шість років, щоб підготувати свої війська до прямого конфлікту з НАТО.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.