Кая Каллас: Оголошення у розшук в РФ «лише підтверджують правильність моїх вчинків»

Джерело: Кая Каллас/X

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас, коментуючи видачу Росією так званого ордера на її арешт, зазначила, що таким рішенням Кремль сподівається залякати та змусити мовчати.

Каллас заявила, що РФ розчарується і досягне мети, протилежної задуманій.

Я продовжуватиму підтримувати Україну та прагнути до збільшення оборонних інвестицій у Європі. Крок РФ не дивує, це лише додатковий доказ того, що я роблю правильну річ, — вирішальна допомога ЄС Україні є успіхом, який завдає болю Москві, — наголосила прем’єр-міністр Каллас.

Вона також додала, що практика РФ не змінилася, адже роками там приховували репресії під прикриттям діяльності так званих органів безпеки.

Глава естонського уряду додала, що це пережила і її родина.

Коли мою бабусю і маму відправили в Сибір, КДБ також видало ордер на арешт, — нагадала вона.

13 лютого МВС Росії оголосило в розшук прем’єр-міністерку Естонії Каю Каллас та інших політиків за “наругу над історичною пам’яттю”. Крім Каллас, до списку потрапили держсекретар Естонії Таймар Петеркоп і міністр культури Литви Сімонас Кайрис, згідно з базою даних міністерства.

Країни Балтії, які раніше були частиною Радянського Союзу, оголосили про плани знести радянські пам’ятники. У 2022 році Каллас заявила, що влада Естонії демонтує від 200 до 400 таких пам’ятників.

У відповідь голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін порушив кримінальну справу. Своєю чергою, прессекретарка МЗС Росії Марія Захарова заявила: “Це тільки початок”.

Довідка. Кая Каллас — естонська політикиня. Перша жінка в історії Естонії на посаді глави уряду. 26 січня 2021 року Каллас стала прем’єр-міністеркою Естонії, 14 липня 2022 року заявила про відставку і розпуск уряду, щоби почати формування нової коаліції.

18 липня Каллас повторно призначено прем’єр-міністеркою країни, вона зібрала новий уряд, який мав працювати протягом восьми місяців, до наступних виборів до Рійгікогу у березні 2023 року. У березні Каллас було переобрано на посаду прем’єра.

Каллас послідовно рішуче висловлюється на підтримку України та засуджує російську війну в Україні.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.