Іспанія візьме участь у шести коаліціях спроможностей на підтримку України

Джерело: пресслужба Міноборони Іспанії

14 лютого міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес у режимі відеоконференції взяла участь у 19-й зустрічі міністрів оборони Контактної групи з питань оборони України, під час якої зобов’язання щодо безпеки країни підкріпили новими ініціативами, такими як Коаліції спроможностей, в яких братиме участь і Іспанія. Зокрема країна спорядить партію броньованих гусеничних машин M113 та електрогенератори.

Під час свого виступу Роблес акцентувала, що Іспанія братиме участь у шести коаліціях можливостей, зазначивши, що “вони становлять ключову схему для нашої довгострокової підтримки, а також відіграють важливу роль у сприянні просуванню українських Збройних сил до повної оперативної сумісності з союзниками”.

Міністерка оголосила про відправлення нової партії броньованих гусеничних транспортних засобів M-113 (TOA), дві з яких трансформовано в санітарні машини, за якою відправлять кілька протипожежних, снігоочисних машин і машин для транспортування особового складу. Також країна постачить два легкі човни, електрогенератор і водоочисну установку. Окрім цього, Роблес поінформувала про постачання різного озброєння для протиповітряної оборони, операцій повітря-повітря та військово-морських операцій.

Насамкінець міністерка оборони наголосила, що тренування українських військових в Іспанії триває “дуже хорошим темпом”, оцінивши якість навчання, яке включає управління системами Patriot, NASAMS і Hawk, а також планування та виконання робіт з розмінування.

Варто зауважити, раніше міністр оборони Рустем Умєров розповів про перші результати 19-го засідання Контактної групи з питань оборони України. За словами глави Міноборони, сторони провели “плідні перемовини” у межах Коаліції спроможностей.

Своєю чергою, глава Міноборони США Ллойд Остін повідомив, що всього за кілька місяців, завдяки зразковому керівництву та участі колег-членів Контактної групи, вдалося створити вісім “коаліцій можливостей”.

Довідка. Зустрічі у форматі “Рамштайн” (Ukraine Defense Contact Group) — дипломатичні зустрічі міністрів оборони кількох десятків країн світу, що відбуваються з метою синхронізації та прискорення надання зброї Україні для протистояння російському повномасштабному вторгненню та обговорення питань підтримки України після закінчення війни.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…