Росія, Китай та Камбоджа очолили список режимів, що знищують критиків у вигнанні

Джерело: The Guardian

Згідно з новим аналізом вашингтонської продемократичної організації Freedom House, уряди Росії, Камбоджі, М’янми, Туркменістану та Китаю були п’ятіркою найбільших винуватців транснаціональних репресій у 2023 році.

“Феномен, коли авторитаристи вбивають дисидентів, які шукали притулку за кордоном, не зникне. Демократіям доведеться зробити більше, і незабаром, щоб захистити свій суверенітет і свої фундаментальні цінності”, – сказав президент Freedom House Майкл Абрамовиц.

За даними Freedom House, сорок чотири країни – більше п’ятої частини національних урядів світу – протягом останнього десятиліття вийшли за межі своїх кордонів, намагаючись напасти або вбити політичних активістів у вигнанні, журналістів, інсайдерів колишнього режиму та членів етнічних або релігійних меншин.

Аналіз свідчить, що протягом 2023 року держави замовили 125 фізичних нападів, які також включали затримання та незаконну депортацію, проти осіб, які проживали за кордоном.

Російський уряд відповідальний за щонайменше 18 задокументованих випадків транснаціональних репресій минулого року. Здебільшого Кремль націлився на антивоєнних активістів у Вірменії, Грузії, Казахстані та Киргизстані.

Уряд Камбоджі вчинив щонайменше 15 випадків транснаціональних репресій.

У період з 2014 по 2023 рік Freedom House зафіксував 1034 прямі фізичні випадки транснаціональних репресій, вчинені 44 урядами у 100 цільових країнах, причому на Китай припадає чверть усіх задокументованих випадків. Серед інших активних злочинців з 2014 року – Туреччина, Таджикистан, Росія та Єгипет.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

У Миколаєві волонтерки збирають книги російською мовою для здачі на макулатуру, аби підтримати Збройні сили України.

Втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, яка брала участь у битві за Вугледар, який російські війська намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб.

У Центрі нацспротиву повідомили, що росіяни завезли до захоплених українських шкіл на тимчасово окупованих територіях чергову партію пропагандистської літератури.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.