Парламент Естонії закликав сприяти поверненню депортованих українських дітей

Джерело: Мінреінтеграції

Парламент Естонської Республіки закликав усі країни сприяти поверненню незаконно депортованих Росією українських дітей.

У заяві наголошується на тому, що дії збройних сил та військово-політичного керівництва РФ є геноцидом проти українського народу. А свідома та систематична депортація дітей Росією й Білоруссю – воєнним злочином відповідно до норм міжнародного права.

Естонські парламентарі засудили рішення Росії надавати українським дітям громадянство за спрощеним порядком для насильницької зміни їхньої ідентичності.

Водночас вони підтримали мирний план, запропонований президентом України Володимиром Зеленським, який, серед іншого, передбачає об’єднання зусиль української влади й іноземних урядів заради повернення всіх українських дітей.

Також естонські парламентарі схвалили роботу створеної Міжнародної комісії, яка працює над питанням повернення дітей на Батьківщину, і закликали всі країни сприяти цьому процесу.

Заява парламенту Естонії стала реакцією на резолюцію про становище дітей України, ухвалену ПАРЄ близько місяця тому.

Під час ухвалення резолюції Асамблея закликала національні парламенти прийняти заяви, що визнають депортацію українських дітей злочином геноциду.

“Мінреінтеграції також закликає уряди та парламенти інших європейських держав наслідувати приклад Естонії – підтримати Україну в її боротьбі за повернення депортованих українських дітей”, – зазначили в українському відомстві.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.