У Швейцарії погодили посилення боротьби з обходом санкцій проти РФ

Джерело: Reuters

Швейцарія нарощує власні зусилля для боротьби з компаніями та особами, які використовують нейтральну країну для обходу західних санкцій, накладених на Росію.

Державний секретаріат з економічних питань (SECO) створив групу спеціалістів для розслідування та забезпечення виконання санкцій, які Берн запровадив після повномасштабного вторгнення РФ в Україну майже два роки тому.

Минулого року Швейцарія зазнала критики за недостатньо жорсткі заходи проти російських коштів на швейцарських банківських рахунках.

З часу російського збройного вторгнення до України у лютому 2022 року SECO зафіксувало 230 можливих порушень санкційних заходів проти РФ. На деяких з порушень акцентували завдяки сигналам від Міністерства фінансів, митниці та третіх країн.

У результаті відкрили 47 справ, дев’ять із них призвели до накладення штрафів, ще 20 закрили. 18 справ ще розслідуються, і на розгляд відомства постійно надходять нові зауваження про порушення.

Більшість справ стосується порушень заборони на експорт до Росії продуктів розкоші або товарів, які можуть бути використані для війни РФ проти України.

Раніше стало відомо, що Швейцарія запропонувала радикальні заходи для боротьби з відмиванням грошей, намагаючись позбутися репутації країни як притулку для нечесно здобутих доходів. І попри те, що план уряду спрямований на боротьбу з відмиванням грошей загалом, громадяни РФ, зокрема ті, хто намагається обходити санкції, займають важливе місце при обговоренні посилення фінансового режиму.

  • За результатами розслідування InformNapalm стало відомо, що Росія продовжує імпортувати обладнання для виготовлення безпілотників “Орлан-10” в обхід санкцій.
  • Російська військова промисловість отримує сучасні верстати з Тайваню в обхід запроваджених Тайбеєм санкцій.
  • Федеральна рада Швейцарії приєдналась до рішення Європейського Союзу про невизнання документів, виданих Росією на тимчасово окупованих нею територіях України та Грузії.
  • Швейцарський приватний банк Julius Baer припинить усі операції з клієнтами, що базуються в Росії.
  • 29 вересня 2023 року Швейцарія ввела нові санкції у зв’язку з постачанням Іраном безпілотників Росії.
  • У Нідерландах на вісімнадцять місяців засудили 56-річного підприємця з Росії за порушення санкцій проти Росії через війну в Україні. Він також сплатить штраф у розмірі 200 тисяч євро.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.