Китай відправить до США великих панд у межах нової ери «панда-дипломатії»

Джерело: Reuters

Китайська асоціація охорони дикої природи співпрацює з Національним зоопарком у Вашингтоні у межах домовленості, яка може повернути більше панд до Сполучених Штатів, що свідчить про покращення дипломатичних відносин між двома наддержавами.

Протягом багатьох років Китай позичав своїх панд зоопаркам у різних країнах як послів доброї волі тварин, а також цим жестом сприяв сучасній китайсько-американській “панда-дипломатії”.

Відповідні китайські установи підписали угоди з Мадридським зоопарком в Іспанії та зоопарком Сан-Дієго в Сполучених Штатах щодо нового раунду міжнародного співробітництва у захисті великих панд, — заявив 22 лютого Мао Нін, речник Міністерства закордонних справ Китаю. — Вони також співпрацюють із Вашингтонським національним зоопарком у Сполучених Штатах і Віденським зоопарком в Австрії, щоб розпочати новий раунд співпраці.

Раніше Асоціація охорони дикої природи повідомила у своєму акаунті в соцмережі WeChat, що досягла та підписала угоди про збереження великих панд із кількома зоопарками.

Ще в листопаді 2023 року Національний зоопарк у Вашингтоні повернув трьох панд до Китаю як частину більш ніж 50-річної спадщини, залишивши зоопарк Джорджії в Атланті єдиним у США з програмою для гігантських панд.

Термін дії договору позики для чотирьох панд у зоопарку закінчується цього року, що означало, що панд у США не буде вперше з 1972 року, коли китайський уряд подарував Сполученим Штатам двох великих панд після історичного візиту президента Річарда Ніксона за часів Холодної війни.

Ми з нетерпінням чекаємо нового раунду міжнародного співробітництва з відповідними країнами щодо захисту великих панд, що сприятиме подальшому розширенню результатів наукових досліджень стосовно захисту цих тварин та інших видів, що перебувають під загрозою зникнення, а також сприятиме розвитку зв’язків між людьми, — додав Мао.

Протягом минулого року між Китаєм і Сполученими Штатами були напружені відносини через низку глобальних проблем, включаючи повномасштабну російсько-українську війну, торгові суперечки та звинувачення у шпигунстві. Лідери обох країн провели кілька раундів переговорів протягом минулих кількох місяців, щоб послабити напруженість.

Довідка. Панда-дипломатія — це практика відправки великих панд з Китаю в інші країни як інструмент дипломатії. З 1941 по 1984 рік уряд Китаю дарував панд іншим країнам. З 1984 року великих панд здають в оренду, а не в подарунок через зміну політики КНР.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.