Президент Чехії заявив, що не варто виключати можливу присутність військ НАТО в Україні

Джерело: Novinky

Президент Чехії Петр Павел заявив, що він відкритий до можливості вивчення більш сміливих шляхів підтримки України у зв’язку з пропозицією президента Франції Емманюеля Макрона про введення військ.

“Я за те, щоб шукати нові шляхи, включаючи продовження дискусії про можливу присутність [НАТО] в Україні”, — заявив Павел.

Нагадаємо, що 26 лютого президент Франції Емманюель Макрон заявив, що “не можна виключати відправлення західних військ в Україну”. Проте він зазнав негативної реакції багатьох західних союзників.

Тоді прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що його країна не розглядає варіанта введення своїх військ в Україну.

“Я переконаний, що ми повинні розвивати шляхи підтримки, якими ми йдемо після агресії Росії. Я вважаю, що нам не потрібно відкривати якісь інші методи чи шляхи”, – сказав Фіала.

Проте після зустрічі з Макроном президент Чехії зазначив:

“Давайте не будемо обмежуватися там, де це не потрібно. Україна, попри те, що зазнала нападу, все ще залишається суверенною країною. Від нас залежить, яку форму допомоги ми оберемо”.

Він додав, що будь-яка потенційна навчальна місія не буде вважатися порушенням будь-яких міжнародних правил.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.