Литва спорядила Україні новий пакет військової допомоги

Джерело: пресслужба Міноборони Литви

7 березня Литва спорядила Україні додатковий пакет військової допомоги, що містить боєприпаси калібру 155-мм.

Зауважується, що Міністерство національної оборони та армія Литви продовжують безперервну військову підтримку України. Зокрема 7 березня Силам оборони України передали чергову партію підтримки – литовська армія постачила артилерійські снаряди калібру 155 мм.

Ми надсилаємо те, чого зараз найбільше невистачає Україні. Ми прислухаємося до їхніх прохань і продовжуємо нашу підтримку, – зазначив міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

Окрім постійної передачі військової техніки та обладнання, Литва також активно навчає українських військових, забезпечує лікування та реабілітацію армійців, організовує консультації експертів, виділяє кошти в міжнародні фонди підтримки України.

В оборонному відомстві нагадали, що Литва склала довгостроковий план підтримки.

Нещодавно стало відомо, що Литва сприятиме багатосторонній ініціативі Чеської Республіки щодо придбання та передачі Україні боєприпасів. Це підтвердила прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте після телефонної розмови з главою чеського уряду Петром Фіалою.

Також у межах коаліції “Рамштайн” підписали угоду про коаліцію з розмінування України на чолі з Литвою, до якої приєдналися 20 країн. У Брюсселі підписали Протокол про наміри щодо створення коаліції.

Міністри фінансів України та Литви обговорили механізми спрямування вилучених активів РФ на потреби України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.