Через окупацію інформування про стан ядерної безпеки на ЗАЕС відбувається із запізненням

Джерело: Держатомрегулювання

Голова Держатомрегулювання Олег Коріков заявив, що внаслідок російської окупації Запорізької АЕС інформування про стан ядерної та радіаційної безпеки на станції відбувається зі значним запізненням.

Окупація Росією Запорізької АЕС, недопуск на промисловий майданчик українського ліцензованого персоналу та блокування роботи автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на ЗАЕС призвели до того, що й Україна, й загалом міжнародна атомна спільнота отримують інформацію про стан ядерної та радіаційної безпеки на атомній станції зі значним запізненням.

На цьому наголосив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков під час зустрічі з заступницею генерального директора МАГАТЕ, директоркою Департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар.

“Присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС важлива для України та міжнародної атомної спільноти насамперед в плані інформування про стан ядерної та радіаційної безпеки. Всі ми розуміємо, що фахівці Агентства збирають інформацію про радіаційний стан на атомній станції фактично в ручному режимі. Через блокування російськими загарбниками АСКРО сьогодні Україна фактично позбавлена можливості виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію”, – зазначив Олег Коріков.

Він додав, що це відбувається на фоні інших злочинних дій російських окупантів. Вони продовжують експлуатувати енергоблок №4 у стані гарячого зупину, що суперечить умовам ліцензій Держатомрегулювання, які чітко визначають, що експлуатація усіх шести енергоблоків ЗАЕС має відбуватися лише в стані холодного зупину.

За його словами, це суттєво збільшує загрози для ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС в умовах втрати надійного джерела водопостачання (Каховське водосховище зникло внаслідок руйнування Каховської дамби російськими терористами 6 червня 2023 року), відсутності стабільного живлення від української енергосистеми (за час окупації знеструмлення ЗАЕС відбувалося вже 8 разів), відсутністю належного обслуговування та ремонтів систем безпеки та пов’язаного з безпекою обладнання, перебуванням на промисловому майданчику нелегітимного персоналу.

Голова Держатомрегулювання також подякував за роботу фахівців МАГАТЕ у складах постійних моніторингових місій на промислових майданчиках підконтрольних Україні атомних станцій. Своєю чергою Ліді Еврар озвучила низку пропозицій щодо підвищення ефективності роботи цих місій Агентства, розширення їх функціональних обов’язків.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.