НАТО переміщує ракети ближче до кордонів Росії – Newsweek

Джерело: Newsweek

НАТО запроваджує у Литві ротаційну модель ППО. Згідно з даними ЗМІ, у країні розміщують зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Країни НАТО впроваджують ротаційну модель протиповітряної оборони, розміщену в Литві, у відповідь на заклики країн Балтії посилити обороноздатність Європи у регіоні.

За словами міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, оборонні системи запрацюють у його країні вже цього року. Під час Вільнюського саміту НАТО влітку країни Альянсу погодилися створити ротаційну систему, за якою країни-союзники розгортатимуть системи ППО у країнах Балтії на певний період часу.

Анушаускас не повідомив, які західні країни беруть участь на першому етапі встановлення ППО у Литві, натомість уточнив, що до складу обладнання входять зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Представник Міністерства оборони зазначив, що Patriot надали європейські союзники, а не США.

Очікується, що цей принцип не буде разовим на кілька місяців, а охопить усі наші календарні місяці та значно збільшить наші можливості протиповітряної оборони, – додав Анушаускас.

Протягом минулих місяців Військовий альянс зробив кілька кроків для зміцнення своїх оборонних систем уздовж східного кордону, зокрема шляхом проведення весняних тренувань для понад 90 000 військовослужбовців з усіх 32 держав-членів у країнах, які мають спільний кордон з Росією, таких як країни Балтії та Польща.

Литва, Латвія та Естонія є одними з найгучніших членів НАТО, які закликають західний блок підготуватися до наступу Росії в регіоні. Служба зовнішньої розвідки Естонії, наприклад, заявила, що Росія готується до війни проти країн НАТО протягом найближчих десяти років.

Зауважимо, у НАТО попередили, що занадто велика бюрократична тяганина заважає переміщенню військ у Європі, проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо розпочнеться війна з Росією.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.