Боррель пропонує використати 90% доходів від заморожених активів РФ на зброю для України

Джерело: Reuters

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель у вівторок, 19 березня, заявив, що запропонує ЄС використовувати 90% доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України через Європейський фонд миру.

Читайте також: Юристи запевнили, що конфіскація заморожених активів РФ не суперечить міжнародному праву

Боррель заявив журналістам у Брюсселі, що запропонує перерахувати решту 10% до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Він сказав, що подасть пропозицію країнам-членам ЄС у середу, напередодні саміту лідерів ЄС.

“Конкретну пропозицію буде внесено завтра. Це повинні погодити країни-члени”, – сказав він. 

Боррель наголосив, що пропозиція полягала в тому, щоб використовувати прибуток від активів, які знаходяться в Європі, а не самі активи. За його словами, це може приносити близько 3 мільярдів євро щорічно.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.