Танення полярного льоду змінює обертання Землі й впливає на час – дослідження

Джерело: CNN

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Nature, танення полярного льоду змінює обертання Землі й відповідно вимірювання часу.

Час визначається обертанням Землі, але це обертання непостійне; воно може змінюватися залежно від того, що відбувається на поверхні Землі та в її ядрі.

Загальне збільшення швидкості означає, що вперше в історії світовим хронометристам, можливо, доведеться розглянути питання про віднімання секунди від наших годинників.

Відповідно до дослідження, годиннику, можливо, доведеться пропускати одну секунду приблизно до 2029 року, щоб підтримувати всесвітній час у синхронізації з обертанням Землі.

Якби не вплив танення льоду, зміна часу знадобилася б на три роки раніше, у 2026 році.

В останні десятиліття Земля оберталася швидше через зміни в її ядрі, але танення льоду завадило цьому сплеску швидкості.

Автор дослідження та геофізик з Інституту океанографії Скріппса при Каліфорнійському університеті Дункан Агню зазначив, що танення льоду в Гренландії та Антарктиді змінило місце, де зосереджена маса Землі.

“Частина визначення того, що станеться в глобальному хронометражі… залежить від розуміння того, що відбувається з ефектом глобального потепління”, — сказав Дункан Агню.

До 1955 року секунда визначалася як певна частка часу, який знадобився Землі для одного оберту відносно зірок. Потім настала ера високоточних атомних годинників, які виявилися набагато більш стабільним способом визначення фізичної секунди.

З кінця 1960-х років світ почав використовувати універсальний координований час (UTC) для встановлення часових поясів. UTC покладається на атомний годинник, але все одно йде в ногу з обертанням планети.

Але оскільки швидкість обертання непостійна, дві шкали часу повільно розходяться. Це означає, що час від часу потрібно додавати “високосну секунду”, щоб повернути їх у відповідність.

Американська компанія-розробник софту для розпізнавання тексту ABBYY масово звільнила співробітників з російським громадянством, як мінімум із трьох своїх міжнародних офісів — на Кіпрі, в Угорщині та Сербії.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.