Україна і Польща домовилися шукати українські родини для дітей, евакуйованих з інтернатів

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну.

28 березня у Варшаві під час спільних консультацій урядів України і Польщі Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України, зустрілася з Агнєшкою Дзєм’янович-Бонк, міністеркою сім’ї, праці та соціальної політики Республіки Польща.

На зустрічі сторони ухвалили кілька спільних рішень, які безпосередньо впливають на добробут українців у Польщі, зокрема дітей без батьківського піклування.

Про що домовились:

  • Спільно шукати українські родини, які тимчасово перебувають в Польщі і зможуть брати на виховання дітей, евакуйованих з інтернатів через війну. Україна поверне кожну евакуйовану дитину. Наша мета – щоб ці діти після повернення жили в сімейних формах виховання. А сьогоднішнє рішення – можливість для дітей опинитися в родинній турботі вже зараз.
  • Залучати громадян України для догляду дітей, евакуйованих з українських закладів та переселених до невеликих групових поселень у Польщі. Це дає робочі місця українцям, а діти почуватимуться спокійніше і комфортніше.

Також між країнами поглибиться співпраця у вдосконаленні систем соціального захисту та підтримки населення і приведенні українського законодавства та політик у соціальній сфері у відповідність до стандартів Європейського Союзу.

Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики Польщі готове стати амбасадором України під час її інтеграції в Європейський Союз та проведення реформ.

“У всьому, що стосується дітей, ми повинні діяти в їхніх найкращих інтересах. Ми вдячні уряду Польщі за підтримку наших зусиль. Тільки разом ми можемо забезпечити найкращі умови для виховання і розвитку дітей, яких довелося евакуювати з України через російську агресію. Сьогоднішні рішення свідчать про міцне партнерство між нашими державами у соціальній сфері”, – прокоментувала Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…