Україна знищить Керченський міст в першій половині 2024, – посадовець ГУР

Джерело: The Guardian

Високопосадовці Головного управління розвідки МО України розповіли виданню The Guardian, що планують третій удар по Керченському мосту і його руйнування “неминуче”.

Відомо, що Росія вжила масштабних заходів для захисту мосту, посиливши протиповітряну оборону, проте в українській розвідці зазначають, що незабаром знищать його.

“Ми зробимо це в першій половині 2024 року”, — сказав один посадовець, додавши, що голова розвідки Кирило Буданов вже має “більшість засобів для реалізації цієї мети”. 

Зазначають, що він дотримувався плану щодо “мінімізації” військово-морської присутності Росії в Чорному морі.

У виданні припускають, що якби міст був остаточно знищений, Росія була б змушена транспортувати військові вантажі через тимчасово окуповану південну територію Україну. Маршрут проходив би через Херсонську та Запорізьку області й українські посадовці вважають, що це суттєво погіршило б здатність Кремля здійснювати наступ.

Посадовці додали, що західна зброя дозволить Україні швидше знищити міст і президент України Володимир Зеленський неодноразово просив у Німеччини їх ракетну систему великої дальності Taurus. Проте канцлер Німеччини Олаф Шольц наразі відмовляється від такої поставки, стверджуючи, що це означало б пряму участь його країни у війні з Росією та небезпечну ескалацію.

Заступник Буданова генерал-майор Вадим Скібіцький вважає, що європейські політики помиляються, побоюючись ескалації. 

“Що для нас означає ескалація? У нас два роки війни. Це щоденна процедура. Росія бомбить нашу територію. Вона вражає електростанції та цивільну інфраструктуру”, – сказав він.

Скібіцький додав, що перемога зараз неможлива на полі бою, враховуючи військову перевагу Росії та нестачу з українського боку і припустив, що в України “немає іншого вибору”, окрім як вести бій по цілях глибоко в тилу ворога, включаючи військову інфраструктуру, командно-контрольні центри та промислові виробничі майданчики, які виготовляють зброю та боєприпаси. 

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.