В РФ поскаржилися на повернення НАТО до «часів Холодної війни»

Джерело: Reuters

3 квітня в МЗС РФ знову заявили про бажання побудувати “багатополярний світ”, поскарживсь, що натомість НАТО повернулося до мислення часів Холодної війни”.

Сьогодні у відносинах з Росією блок повернувся до настройок Холодної війни, — заявила журналістам прессекретарка МЗС РФ Марія Захарова.

Захарова сказала, що, мовляв, Альянсу немає місця в “багатополярному світі”, який, за словами Москви, вона прагне побудувати, щоб “покласти край домінуванню США”, але він залишається в центрі уваги Росії.

Зауважимо, нещодавно НАТО розпочало найбільші військові навчання з часів Холодної війни, репетируючи, як американські війська можуть посилити європейських союзників у країнах, що межують з Росією, та на східному фланзі альянсу, якщо розгориться конфлікт із “майже рівним” противником.

Близько 90 000 військовослужбовців мають приєднатися до навчань Steadfast Defender 2024, що триватимуть до травня, повідомив Головнокомандувач Альянсу Кріс Каволі.

У НАТО повідомили, що візьмуть участь понад 50 кораблів від авіаносців до есмінців, а також понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників і щонайменше 1100 бойових машин, включаючи 133 танки та 533 бойові машини піхоти.

Каволі додав, що на навчаннях відпрацьовуватимуть виконання регіональних планів НАТО, перших оборонних кроків, які альянс розробив за десятиліття, в яких детально описано відповідь на атаку Росії.

Головний стратегічний документ Альянсу визначає Росію як найбільш значну та пряму загрозу безпеці членів НАТО.

У жовтні 2023 року призначена Конгресом двопартійна комісія зі стратегічної політики заявила, що Сполучені Штати повинні підготуватися до можливих одночасних воєн з Росією та Китаєм, розширивши свої звичайні Збройні сили, зміцнивши альянси та пришвидшивши програму модернізації ядерного озброєння.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.