Мінстерка фінансів США застерегла банки Китаю від допомоги військовому потенціалу РФ

Джерело: The Guardian

8 квітня міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, після чотирьох днів переговорів з Китаєм, що вона попередила китайські банки та експортерів країни про наслідки допомоги військовому потенціалу Росії.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров прибув до Пекіна 8 квітня, наголосивши на тісних дипломатичних зв’язках між двома країнами. Раніше стало відомо, що міністри зокрема “обговорять війну в Україні”.

Я акцентувала, що компанії, зокрема в КНР, не повинні надавати матеріальну підтримку війні Росії, і що вони зазнають значних наслідків, якщо це зроблять. І я наголосила, що будь-які банки, які сприяють великим транзакціям, що направляють товари військового призначення або подвійного призначення на російську оборонно-промислову базу, наражаються на ризик санкцій США, – зазначила Єллен.

Раніше речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що США та ЄС начебто “безпрецедентно” тиснуть на Китай, аби він став жорсткішим щодо Росії. У такий спосіб Пєсков прокоментував відмову деяких китайських банків приймати платежі з Росії.

Ще у січні деякі бізнесмени з РФ повідомили про проблеми к розрахунках із банками КНР. США раніше попереджали банки Туреччини та Китаю про санкції за сприяння торгівлі з РФ. Російська пропагандистська газета “Известия” з посиланням на свої джерела повідомила, що китайські банки Ping An Bank та Bank of Ningbo припинили опрацювання платіжок з РФ у китайській валюті. У виданні також зазначили, що DBS Bank, Great Wall West China Bank та China Zheshang Bank запровадили певні обмеження щодо банківських операцій з Росією.

За словами Пєскова, ситуація з банками Китаю викликала деякі проблеми.

Нещодавно США попередили, що Китай посилив підтримку Росії, включно з наданням геопросторової розвідки,  допомогаючи РФ воювати проти України.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…