Повені у Росії: у місті Оренбург затопило понад 300 домівок

Джерело: Reuters

У Росії тривають масштабні повені в Оренбурзькій області. Після затоплення низки населених пунктів регіону, вода дісталась і до обласного центру.

Зазначається, що в Оренбурзі затопило понад 300 домівок після того, як річка Урал піднялась на 0,5 метра вище. За офіційними даними, повінь стала наслідком швидкого танення снігу з Уральських гір.

Ситуацію в Оренбурзі, куди вода прибуває швидкими темпами, називають небезпечною. Заступник мера міста зазначив, що ця ніч в Оренбурзі була “неспокійною”.

Своєю чергою гідрологи стверджують, що найгірше для Оренбурга – міста з населенням близько 550 000 осіб – ще попереду, оскільки рівень ріки Урал може піднятись ще на 0,7 метра до 11 квітня.

Річка Урал на вихідних прорвала дамбу в місті Орськ Оренбурзької області, адміністративним центром якої є Оренбург.

У Кургані, місті на річці Тобол на півдні Уралу, сирени попередили людей про негайну евакуацію. Регіональні чиновники заявили, що паводкові води продовжуватимуть зростати протягом трьох днів і передбачили “складну ситуацію” до кінця квітня.

Місцева влада заявила, що перекрила рух на кількох дорогах у регіоні, щоб швидко доставити ґрунт для зміцнення дамби, оскільки прогноз повені погіршився, а рівень води в річці Тобол швидко піднявся на 0,23 метра.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.