Юркомітет парламенту Грузії підтримав законопроєкт «про іноагентів»: у Тбілісі протести

Джерело: “ЕхоКавказа”

15 квітня Комітет з юридичних питань парламенту Грузії підтримав законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, що за змістом ідентичний проєкту, ініційованому минулого року та відкликаному на тлі масових протестів. На вулицях Тбілісі збирається натовп протестувальників, силовики звітують про перші затримання.

Так, зауважується, що законопроєкт “для забезпечення прозорості” передбачає реєстрацію непідприємницьких (некомерційних) юридичних осіб та засобів масової інформації, які частину фінансування, зокрема понад 20%, одержують з-за кордону. Згідно з документом, кожен, хто вважається “організацією, що просуває іноземні інтереси”, має бути внесений до реєстру. У момент реєстрації організації мають відобразити отримані доходи. Передбачається, що заповнюватимуть фінансову декларацію щороку.

“З метою виявлення організацій, носія інтересів іноземної сили” документ наділяє Мін’юст повноваженнями проводити дослідження з цього питання у будь-який час. Тоді як підставою для початку моніторингу стане рішення відповідної уповноваженої особи з Міністерства юстиції.

Якщо у результаті моніторингу виявлять, що суб’єкт відповідає критеріям організації-носія інтересів іноземної сили, але уникає реєстрації у відповідній базі, суб’єкт внесуть до неї на підставі звернення уповноваженої особи.

Ухилення від реєстрації як організація, яка здійснює інтереси іноземної сили, або відмова від заповнення декларації спричинить штраф у розмірі 25 тисяч ларі. У разі, якщо організація не усуне упущення у документах у зазначений термін їй випишуть штраф у 10 тисяч ларі; якщо порушення відбувається після закінчення одного місяця – 20 тисяч ларі.

Критики розглянутого законопроєкту порівнюють його з законодавством про “іноземних агентів”, ухваленим в Росії у 2012 році. Влада ж Грузії вважає, що новий закон нічим не схожий на російський аналог.

Водночас альтернативні проєкти законів комітет відхилив.

Очікується, що документ у першому читанні обговорять на сесії парламенту вже 16 квітня.

На тлі рішення грузинських законодавців, у Тбілісі відбулися багатотисячні протести. Демонстранти прийшли на акцію з прапорами ЄС, скандуючи: “Ні російському закону”. Поліціянти почали вибірково затримувати протестувальників.

Президентка країни Саломе Зурабішвілі, котра виступає проти законопроєкту, розкритикувала дії поліції та підтримала активістів у прагненні до європейського майбутнього.

У МВС повідомили про затримання 14 осіб в адміністративному порядку.

Натомість місцеві ЗМІ повідомляють, що кількість протестувальників зростає.

Зауважимо, під час засідання комітету з юридичних питань парламенту сталася бійка, а громадські організації оголосили  акцію протесту. Під час засідання присутні опозиційні депутати, але їм вимикали мікрофони, коли вони використовували термін “російський закон” і закликали правлячу партію відкликати законопроєкт.

Під час обговорення, коли депутат “Грузинської мрії” Мамука Мдинарадзе сперечався з представницею опозиційної партії “Лело”, лідер партії “Громадяни” Алеко Елісашвілі, як повідомляють, різко підскочив до нього та вдарив кулаком в обличчя.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.