У США вперше виготовили партію збагаченого урану: це позбавить країну залежності від РФ

Джерело: виступ Джо Байдена на конференції IBEW

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив, що завод IBEW на півдні Огайо вперше виробив 200 фунтів (90 кг) збагаченого урану.

Поступово США позбуваються залежності від РФ у галузі ядерної енергетики.

Байден наголосив, що це перший такий крок в історії США. До кінця року країна планує отримати майже тонну збагаченого урану, чого вистачить для забезпечення енергією 100 тисяч будинків у США.

Занадто довго ми покладалися на імпортований уран для живлення ядерних реакторів — імпортований з таких місць, як Росія, якій ми зовсім не можемо довіряти. Моя адміністрація працює над тим, щоб усе це змінити. Ми інвестуємо 3,4 мільярда доларів у виробництво сучасного ядерного палива прямо тут, в Америці.

Він додав, що це буде “справді революційний період” для країни.

Зауважимо, 14 грудня 2023 року Конгрес США ухвалив законопроєкт щодо заборони закупівлі ядерного палива в Росії. Наразі документ має підписати президент США Джо Байден.

Законопроєкт, що схвалений цього тижня Сенатом, погоджений Палатою представників 310 голосами проти 118.

Рішення є частиною ширшого плану відновлення внутрішнього ланцюжка постачань урану в США і поступовою відмовою залежності від Росії.

Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, основним постачальником збагаченого урану до Сполучених Штатів є РФ. Та окрім цього, країна отримує постачання з Німеччини, Великої Британії, Нідерландів та інших держав.

Зауважується, що це вимагатиме від Міністерства енергетики США закуповувати щонайменше 20 метричних тонн на рік високозбагаченого реакторного палива, відомого як HALEU, в американських компаній до кінця 2027 року.

Однак фінансування цих зусиль на мільярди доларів зупинилося в Сенаті після того, як республіканці заблокували законопроєкт про допомогу Україні, який включав передбачені кошти.

  • 28 грудня 2023 року Франція, Німеччина, Велика Британія та Сполучені Штати спільно засудили збільшення Іраном обсягів виробництва збагаченого урану до 60% чистоти, близького до рівня, який використовується для ядерної зброї.
  • Іран знову розпочав нарощувати темпи виробництва збагаченого урану, вийшовши на дев’ять кілограмів на місяць, вважає Міжнародне агентство з атомної енергії.
  • Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл назвав Китай, Росію та Іран новою “віссю зла” і зазначив, що вони є безпосередніми загрозами для США.
  • Наразі приблизно половина світових постачань урану надходить із Росії, що не влаштовує лідерів у США та Європі після вторгнення Росії в Україну. У віддаленому куточку Нью-Мексико знаходився пустий завод, який розбудували й зараз він забезпечує приблизно одну третину попиту США на збагачений уран і знаходиться в процесі збільшення виробництва на 15%.

У боях за Україну загинув гандболіст, гравець команди СКА-Львів Роман Заєць.

Російські війська активізували наступальні операції на сході України, досягнувши певних успіхів в Донецькій та Луганській областях. Водночас Збройні Сили України проводять активні контратаки на півночі, в Курській області, намагаючись відтіснити противника.

6 жовтня відзначається Міжнародний день африканської діаспори, Міжнародний день благословення рибальського флоту, Всесвітній день церебрального паралічу; в Україні – День вчителя та День територіальної оборони. За церковним календарем вшановують пам’ять святого апостола Томи.

За даними синоптиків, у неділю, 6 жовтня, в низці областей України очікуються опади.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.