14 травня — День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Джерело: Букви

Сьогодні, 14 травня, в Україні відзначають День пам’яті людей, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Під час Голокосту Україна втратила 1,5 мільйона євреїв – це чверть від знищених 6 мільйонів євреїв Європи. Рятівниками ж євреїв були не тільки етнічні українці, а й представники інших національностей, що проживали в Україні.

За даними Ізраїльського національного меморіалу Катастрофи і Героїзму “Яд Вашем”, з України таких людей – приблизно 2 673. Ці люди нагороджені Державою Ізраїль званням Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Це звання присвоює Ізраїльський національний меморіал Катастрофи і Героїзму “Яд Вашем” людям по всій планеті за порятунок євреїв від Голокосту.

Україна займає четверте місце за кількістю Праведників, попереду лише Польща, Нідерланди та Франція. Загалом Праведники народів світу походять більш ніж із 50 країн.

Пам’ятна дата започаткована постановою Верховної Ради у 2021 році та збігається із відзначенням Дня незалежності Ізраїлю.

Сьогодні, 14 травня, на Алеї Праведників у Бабиному Яру в Києві відбулась традиційна спільна міжконфесійна молитва, присвячена Дню пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Такі заходи покликані зберегти памʼять про людяність та жертовність українців в складні і жорстокі воєнні часи.

Фото: Мінкульт

Участь у спільній молитві взяли Праведники та їх родичі, представники духовенства різних конфесій, громадських організацій та медіа.

Нагадаємо, третій рік поспіль 14 травня Україна відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Крім того, у цей день відзначають День незалежності Ізраїлю.

“Я вважаю, якби не подвиг Праведників, якби Праведники не врятували євреїв під час Другої світової війни, мабуть, не було б держави Ізраїль. Тому ми дуже вдячні всім, хто рятував Праведників народів світу. Ми знаємо, що в Україні є понад 2700 Праведників, але насправді їх кількість набагато більша, бо ми не знаємо всіх прикладів рятування євреїв. Їх, звісно, набагато більше. Ми дякуємо всім. Вони справжні Герої України. Вони справжні герої Ізраїлю. І Ізраїль завжди буде вдячний тим, хто врятував євреїв під час Другої світової війни”, – наголосив Надзвичайний і повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Михаель Бродський.

Фото: Мінкульт

Під час заходів Праведник Василь Назаренко передав свій архів Національному історико-культурному заповіднику “Бабин Яр”.

“Думаючи про цей день, особливо важливо знати, спілкуватися з тими людьми, хто це пройшов, хто є Праведником, хто показав гідність та справедливість, якої нам не вистачає. Працюємо з памʼяттю, яка є. Розуміючи минуле, ми маємо розуміти, як нам діяти зараз”, – зазначила  директорка Національного історико-культурного заповідника “Бабин Яр” Роза Тапанова.

Фото: Мінкульт

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.