Скупчення сил РФ на кордоні з Сумщиною: в ISW озвучили мету ворога

Джерело: Інститут вивчення війни

Аналітики ISW прокоментували стягнення сил РФ до кордону на Сумщині, зазначивши, яку мету переслідує ворог.

Фахівці, посилаючись на дані українських джерел зазначають, що росіяни зосереджують обмежені, малоукомплектовані та незгуртовані сили на Сумському напрямку, але навіть вони зможуть досягти головної мети ворога – розосередити українських військових уздовж лінії кордону.

Заступник командира української бригади, що діє на півночі Харківської області, повідомив 20 травня, що російські сили, включно з чеченськими, накопичуються на Сумському напрямку, але обмежена кількість російського особового складу свідчить про те, що мета Росії полягає в тому, щоб залучити та фіксувати українські сили до міжнародної прикордонної зони.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець 20 травня заявив, що російське угруповання в Курській області налічує 9–10 тисяч осіб. За його даними, що це угруповання складається з до трьох неповних мотострілецьких полків (у кожному не вистачає одного-двох батальйонів); вісім мотострілецьких, танкових і піхотних батальйонів; і один повітряно-десантний батальйон, усі передислоковані з різних частин, з’єднань і військових округів; і не менше двох штурмових відділень в ешелоні посиленої роти або малокомплектного батальйону.

“ISW продовжує оцінювати, що навіть обмежена російська активність на інших ділянках міжнародного кордону нижче порогу російських наступальних операцій може призвести до розтягування українських сил уздовж ширшого фронту, і що російські сили зможуть притягнути та прикріпити українські сили до цього місця до тих пір, поки Росія загрожує проникненням на інші прикордонні території за межі північної Харківської області”, – резюмували фахівці.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.